Sağlık yöneticilerinin sağlık hizmetleri finansmanına ve sunumuna yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the healthcare managers' views on health service financing and providing
- Tez No: 220396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN ÖZGÜLBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlıkta Dönüşüm, Genel Sağlık Sigortası, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası, Sağlık Hizmetleri Finansmanı, Farkındalık, Transformation in Healtcare, General Health Insurance, Social Security and General Health Insurance, Healtcare Service Finance, Awareness
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmanın amacı, sağlık yöneticilerinin reform çalışmaları sonucu olarak ortaya çıkan mevzuat ve uygulama değişiklikleri konusundaki farkındalıkları ile bilgi düzeylerini ölçmek ve sağlık hizmetleri finansmanı ve sunumuna yönelik görüşlerini değerlendirmektir.Sağlık sektörü ile ilişkili son dönem reform çalışmaları olan Sağlıkta Dönüşüm, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası ve Sağlık Hizmetleri Finansmanı Alt Yapısını konu alan bu çalışmada, evrenimizi Ankara ili merkezindeki Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler ile özel mülkiyetli hastanelerin üst düzey yöneticileri oluşturmaktadır. Saha aşamasında, hastanelerin üst düzey yöneticilerine anket uygulanmıştır. Çalışma, Ankara ili merkezi için tam sayım esası ile tasarlanmış, örneklem kullanılmamıştır ancak, sadece görüşmeyi kabul eden cevaplayıcıların anket sonuçları değerlendirmede esas alınmıştır.Çalışmada Ankara ili merkezindeki Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler ile özel mülkiyetli hastanelerin üst düzey yöneticilerinin demografik özellikleri, finansal yönetim bilgi düzeyi, Sağlık Hizmetleri Finansmanı Yönetiminin Güçlendirilmesi çalışmaları hakkındaki bilgi düzeyi, Sağlıkta Dönüşüm çalışmaları hakkındaki bilgi düzeyi, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası çalışmaları hakkındaki bilgi düzeyleri sorgulanmıştır.Reform çalışmalarının etkin şekilde yürütülebilmesi ve sonuçlarının alınabilmesi için uygulayıcı durumunda olan sağlık yöneticilerinin çalışmalar konusundaki bilgilerinin yüksek olması beklenir. Çalışma sonuçları dikkate alındığında, sağlık yöneticilerinin Sağlık Hizmetleri Finansmanı, Sağlıkta Dönüşüm Projesi, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası ile ilgili bilgi düzeylerinin genel olarak az ve orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, finansal eğitim almış olan yöneticilerin bilgi düzeylerinin ya da başka bir ifadeyle farkındalıklarının daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçtan yola çıkarak sağlık yöneticilerinin işletme ve sağlık işletmeciliği ile ilişkili alanlarda eğitim almış olmaları, sağlık sektöründeki gelişmelere karşı daha duyarlı olmalarını etkilediği söylenebilir. Sağlık yöneticilerinin mezun oldukları bölüm açısından, bilgi düzeylerinde farklılık tespit edilmese de, uzmanlaşılmış alanlarda ve reform çalışmaları kapsamındaki uzmanlık alanlarında eğitim verilmesinin yöneticilerin farkındalıklarını artıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to survey the awareness of the healthcare mangers after the changes in the regulations and practice, which have come out as a result of the reforms, and to evaluate the healthcare managers? views on health service financing and providing.The research includes the last reforms in Healthcare Sector like Transformation in Healtcare, Social Security and General Health Insurance, and the substructure of Healtcare Service Finance. The Population is the top managers in the hospitals connected to the Ministry of Health in Ankara, and private hospitals. During the field process, the top managers of the hospitals were performed surveys. The research had purposed all the top managers in Ankara, but only the reults of surveys of the top managers who accepted the negotiation, were evaluated. Sample was not used in the research.In the research, the demographic feautures of the top managers in the hospitals connected to the Ministry of Health in Ankara, and private hospitals, the knowledge level of finance, the knowledge level of making the Healthcare Service Management more powerful, the knowledge level of Transformation in Healthcare studies and the knowledge level of the studies on Social Security and General Health Insurance, were questioned.It is expected that healthcare managers should have high knowledge about the reforms to execute the reform studies more effectively and to get results. When the results of the studies were taken into account, it was found that healthcare managers had a little or little knowledge on Healtcare Service Finance, Transformation in Healtcare Project, Social Security and General Health Insurance. After the research, it was found that the managers having education on finance had more knowledge and were more concious. Then, it could be concluded that having education on management or healthcare management make the managers more sensitive and concious. Even though it is not so much important which depertmant the mangers graduate from, it is thougt that the mastering field and the mastering field in the reform studies raise the awareness of the managers.