Resmi ilköğretim okulu yöneticilerinin liderlik davranışları ile karar verme stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Kartal ilçesi örneği)
The relation between the decision strategies and leadership attidudes among the school administrators asigned at primary education schools
  1. Tez No: 220417
  2. Yazar: MELİKE DİKEREL
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Karar verme stratejileri, liderlik davranışları, yönetici, Liderlik Davranışları Betimleme Ölçeği, Karar Stratejileri Ölçeği, Decision strategies, leadership attitudes and administrator, leadership behaviour description criterion and decision stragety criterion
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu araştırmada ilköğretim okullarında görev yapan okul yöneticilerinin liderlik davranışları ile karar verme stratejileri arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma, İstanbul ili Kartal ilçesindeki resmi ilköğretim okullarında görevli 39 müdür, 14 okul müdür başyardımcısı ve 104 okul müdür yardımcısı olmak üzere 157 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmada, evrenin tamamına ulaşılmaya çalışıldığından örneklem tayini yoluna gidilmemiştir. Demografik değişkenlerin toplanmasına yönelik yazar tarafından geliştirilen bir Kişisel Bilgi Formu, Liderlik Davranışları Betimleme Ölçeği ve Karar Stratejileri Ölçeği kullanılmıştır.Araştırmada; normal dağılım özelliği göstermeyen dağılımlar için non-parametrik teknikler, normal dağılım özelliği gösteren dağılımlar için ise parametrik analiz teknikleri, bağımsız grup t testi, non-parametrik Mann Whitney-U testi, tek boyutlu varyans analizi (ANOVA), non-parametrik Kruskal Wallis-H testi, Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analizi kullanılmış olup, manidarlık .05 düzeyinde sınanmıştır.Bu araştırmanın sonuçlarıyla Kartal ilçesi resmi ilköğretim okullarında görevli yöneticilerin yapıyı kurma liderlik davranışını ve mantıklı karar verme stratejisini daha çok benimsedikleri ortaya konmuştur. Liderlik davranışlarının ve karar verme stratejilerinin, görev türü, cinsiyet, yaş, medeni durum, çocuk durumu, eğitim düzeyi, mezun olunan fakülte, meslekteki kıdem, yöneticilikteki kıdem, yöneticilik görevinden önceki öğretmenlik kıdemi, algılanan gelir düzeyi, hizmet içi eğitim kurs ve seminerlere katılım değişkenlerine göre farklılığı test edilmiştir. Liderlik davranışı ve karar verme stratejisi arasındaki ilişki de incelenmiş sonuç olarak; yapıyı kurma ve genel liderlik davranışı ile mantıklı karar verme stratejisi arasında pozitif yönlü bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is implented to define the relation between the decision strategies and leadership attitudes among the school administrators assigned at primary education schools. The extend of the research is consisted of 39 school headmasters, 14 chief headmaster assistants and 104 headmaster assistants assigned in different public primary education schools in Kartal in İstanbul. Relational Scan Method is selected as the method of the research. In this research since it is aimed to reach the whole universe illustration method isn?t used. In order to gather demographical parameters, a personal information form is developed by the researcher. Additionally leadership behaviour description criterion and decision stragety criterion are used.In this research, for results in abnormal scattering format and results with normal distribution different techniques are used. For abnormal scatterings, non-parametrical techniques were more proper, whereas for normal scatterings, parametric analysis was more proper to use. Additionally, Unaffiliated Group t Test, Non-Parametrical Mann Whitney-U Test, One Dimensional Variance Analysis (ANOVA-stands for Analysis of Variance), Non-Parametrical Kruskal Wallis-H Test, Pearson Product Moment Correlation Analysis are also applied with .05 percent significance.According to the results encountered by the end of the research, it seemed that the administrators assigned in Kartal public primary education schools adopts leadership attitudes and logical decision strategies more to set up the structure. In this research the differences of leadership attitudes and decision strategies were examined according to the type of the mission, sexuality, age, marital status, education level, the faculty which has been graduated, professional seniority, administration seniority, teaching seniority before administration duty, comprehended income level, attended in-service traning classes and seminars. Additionally, the relation between the leadership attitudes and decision strategies was examined and as a result a pozitive relation was determined between leadership attitude and initiation of structure and logical decision strategy.