İlköğretim birinci kademe ingilizce öğretmenlerinin eğitim durumunda yöntem-teknik ve araç-gereç (teknoloji) kullanma yeterlilikleri
The competency of primary school english teachers in the usage of methods-techniques and materials (technology).
  1. Tez No: 220471
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SALİH UŞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil ögretimi, ilkögretim okulu, ingilizce ögretmeni, Ögretmen yeterliligi, Yöntem, Teknik, Teknoloji, Foreign language teaching, Primary school, English teacher, teacher competence, method, technology, instructional technology
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu arastırma, ilkögretim Birinci Kademe ingilizce ögretmenlerinin, egitim durumunda yöntem-teknik kullanma, araç-gereç (teknoloji) kullanma açısından yeterlilik algılarını saptamak ve ingilizce ögretmenligi egitimi almıs ögretmenlerle farklı alanlarda yetismis ögretmenler arasında bu açılardan bir fark olup olmadıgını; kıdem ile alınan hizmetiçi egitim degiskenleri açılarından ögretmen yeterliliklerinin farklılasıp farklılasmadıgını belirlemek amacı ile yürütülmüstür. Arastırma evreni, Çanakkale ilinde yer alan resmi ilkögretim okullarının 4. ve 5. sınıflarında görev yapan ingilizce ögretmenlerinden olusmustur. Örneklem, Çanakkale il sınırları içinde yer alan resmi ilkögretim okullarından rastlantısal seçme yoluyla seçilen ögretmenlerden olusmustur. Arastırma verileri, 76 ilkögretim okulunda görüsülen 95 ögretmenden toplanmıstır. Bu arastırmada, tarama modeli kullanılmıs ve verilerin çözümü ve yorumlanmasında, betimsel istatistik yöntemleri ile çalısılmıstır. Verilerin toplanması amacı ile literatür taraması ve uzman görüslerine dayanılarak 35 maddeden olusan bir anket gelistirilmistir. Anket; kisisel bilgiler, yöntem-teknik ve araç-gereç (teknoloji) kullanma becerileri bölümlerinden olusmaktadır. Ögretmenlerin anket maddelerine verdikleri yanıtların çözümlenmesinde; frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi ve varyans analizi hesaplamaları kullanılmıstır. Arastırma sonuçlarına göre; ögretmenler, egitim durumunda yöntem-teknik kullanma açısından kendilerini yeterli görmektedirler. Ancak ögretmenler, araç-gereç (teknoloji) kullanma açısından, kendilerini diger yeterlilik alanına göre daha az yeterli görmektedirler. Ayrıca bu yeterlilik alanlarına bakıldıgında; alan ve alan dısı ögretmenler arasında anlamlı bir fark gözlenmemektedir. Arastırmanın bulgularına göre: ülkemizde resmi ilkögretim okullarının birinci kademesinde uygulanmakta olan ingilizce ögretiminde, ögretmenlerimizin daha basarılı olabilmeleri için; çocuklara yabancı dil ögretiminde ve sınıf içi ögretim becerileri konusunda rehberlik ve egitime ihtiyaç duymaktadır. Bu baglamda Milli Egitim Bakanlıgı tarafından yabancı dil ögretmenlerine yönelik hizmet içi egitim kurs ve seminerler düzenlenmesi; okullardaki yabancı dil ögretim araç-gereç (teknoloji) eksikliklerinin giderilmesi ve yabancı dil ögretim teknolojilerinin düzenlenmesi ve kullanımı konusunda ögretmenlere rehberlik edilmesi oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted in order to determine 4 th and 5 th grade primary school English language teachers? perceptions of competence in terms of their use of methods, techniques and instructional technology and to determine whether there is a difference between the teachers who graduated from English language teaching departments and the teachers who graduated from other departments; and also to determine whether their teaching experience and inservice training affects their perceptions of competences. The population of the study is the English teachers who work in the 4 th and 5 th grades state primary schools in Çanakkale. The sample is the teachers who have been selected randomly from among those schools in Çanakkale. The data of the study are collected from 95 teachers in 76 primary schools. In this study, survey method is used and descriptive statistical methods are used to analyse and to interpret the data. In order to collect the data, a questionaire of 35 items which was developed in accordance with the expert view and literature review was used. The questionaire consists of 3 parts, personal information and the skills of usage of methods-techniques and instructional technology. In order to analyse the results of the questionaire, frequency, percentage,arithmetical mean, standard deviation, t-test and variation calculations are used. According to the results of the study, teachers report themselves as competent in the usage of methods and techniques but teachers report themselves less competent in the usage of instructional technology than they do in different areas of competence. Apart from these, when all the areas of competencies are considered, there is not a meaningful difference between the teachers who were graduated from English language teaching departments and the teachers who were graduated from other departments. According to the findings of the study, in our country in primary schools, our teachers need guiding and education in order to develop their foreign language teaching skills.Within this context, it is essential that the Ministry of Education should conduct seminaars and in-service training courses; should supply the equipment for instructional technologies used in foreign language teaching and give guidance to the teachers about the usage of them.