Reform yahudiliğinin iki temel dökümanı: Pittsburgh ve Columbus platformları
Two basic documents of reform judaism: Pittsburgh and Columbus platforms
  1. Tez No: 220516
  2. Yazar: SEDA ÖZMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MAHMUT SALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Tarih, Religion, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yahudilik, Reform Yahudiligi, Reform Hareketi, Pittsburgh Platformu, Columbus Platformu, Judaism, Reform Judaism, Reform Movement, Pittsburgh Platform, Columbus Platform
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalısma; reformcu Yahudilerin dinî konularda yeni bakıs açılarını tartıstıkları Pittsburgh Platformu (1885) ve Columbus Platformu (1937) sonunda ilan edilen metinler çerçevesinde dinî alanda yapılan degisiklikleri konu almaktadır. 19. yüzyılda Almanya'da baslayan Yahudi Reform hareketi, Avrupa Yahudilerinin yogun bir sekilde göç etmesi sonucunda Amerika'ya geçmis ve orada yaygınlık kazanmıstır. Pittsburgh ve Columbus toplantıları sonucunda ilan edilen metinlerin daha iyi anlasılabilmesi için Reform Yahudiliginin dogusu, gelisimi ve faaliyetleri hakkında giris mahiyetinde bilgi verilecektir. Pittsburgh ve Columbus Platformları'nın sosyal, siyasal ve kültürel arka planı bu çalısmanın konularından biridir. Çalısmanın ana konusunu ise bu platformların olusmasında ve temel ilkelerin belirlenmesinde söz sahibi olan sahsiyetler ve onların dini görüsleri olusturacaktır. Ayrıca Pittsburgh ve Columbus Platformları'nda alınan kararlar arasındaki farklılıklar ve bunları mümkün kılan nedenler de incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine religious transformation of the Jews in the context of declarations at the Pittsburgh (1885) and Columbus (1937) Platforms which were assembled by Reform rabbis in order to discuss new perspectives in religious issues. In the second half of the nineteenth century, with the mass immigration of the European Jews to America, the intellectual centre of Reform Movement moved from Germany to America and achieved a remarkable success. Introductory information will be provided about the genesis and development of Reform Judaism for a better comprehension of the declarations of Pittsburgh and Columbus Platforms. The social, political, and cultural backgrounds of the Pittsburgh and Columbus Platforms constitute one of the subjects of this study; however the main focus will be the persons and their ideas who organised the platforms and played a decisive role to articulate main principles of the declarations. The ideological change between the two declarations constitutes an important aspect of the study.