Günümüz İsrail mezhepleri
Mezheps in contemporary Israel
  1. Tez No: 558633
  2. Yazar: SEMA ÇİĞDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Tarih, Philosophy, History
  6. Anahtar Kelimeler: Israel, Jew, Hebrew, Sect, Israel State
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yahudilik açısından oldukça önemli bir devlet olan ve vatandaşlarının çoğunun Yahudi olduğu tek ülke İsrail'dir. Kurulmadan öncede sürekli olarak değişik ülkelerden Yahudi göçü alan İsrail'de, Yahudilerin inanç ve kültür olarak hep aynı oldukları düşünülür. Halbuki, özele inildiğinde dini, etnik, kültürel birçok çeşitliliği bünyesinde barındıran İsrail devletinde, Yahudilik içerisindeki ihtilafların da önemli ayrışma noktalarından biri olduğu görülecektir. Biz de bu tez çalışmamızda günümüz İsrail devletinde temsil edilen İsrail mezheplerini ele almaya çalışacağız. Çalışmamız giriş bölümü hariç iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, Yahudiliği ifade etmek için kullanılan kelimelerden ve günümüz İsrail'deki Yahudilerin durumlarını daha iyi anlayabilmek için, Yahudilerin en büyük atası olan İbrahim'den başlayarak Yahudiliğin Tarihsel gelişiminden bahsedeceğiz. Birinci bölümde tarihsel Yahudi mezheplerinden ve Orta Çağ Yahudi mezheplerinden bahsedip bu mezheplerin inanç ve ibadetleri noktasında bilgi vereceğiz. Aynı zamanda Orta Çağda çıkmış olmasına rağmen günümüzde hâlâ mensupları bulunan Kariler'in İsrail'deki durumlarına değineceğiz. İkinci bölümde ise, Modern Yahudi mezheplerinin ortaya çıkmasına sebep olan Haskala hareketinden ve bu hareketin sonucunda ortaya çıkan, Yahudi inanç ve uygulamalarını sorgulayan Reform Yahudiliği, geleneği korumak üzere Reform Yahudiliğe karşı çıkan Ortodoks Yahudiliği ve bu iki mezhep arasında yer alıp daha ılımlı olan Muhafazakâr Yahudiliği ve bu mezheplerin İsrail'deki yansımalarını anlatacağız. İsrail'de en dindar grup olan, Ultra Ortodoks (Haredi) adıyla bilinen Hasidilere, Mitnagedlere ve Neturei Karta'ya değineceğiz. Ortodoks Yahudiler tarafından Yahudi olarak kabul edilmeseler de Yahudi Mezhepleri içerisinde yer alan İsrail ve Filistin'de yaşayan Samiriler'in durumları ile Falaşalar'ı ele alacağız. Sonuç kısmında ise genel bir değerlendirme yapılacaktır. Anahtar Kelimler: İsrail, İbrani, Yahudi, Mezhep, İsrail Devleti
Özet (Çeviri)
Israel is state which is of crucial importance for Judaism and the only country with Jewish majority in its population. Receiving Jewish migration from various countries before its establishment, in Israel all Jewish people are thought to be the same in terms of belief and culture. However, although the country hosts a variety of religious, ethnical, cultural in its deep-roots, Israel state is also an important breaking point of conflicts within Judaism. The study will analyze the sect in Israel represented in contemporary Israel state. The study is two-folded excluding the introduction part. The introduction part will outline the historical development starting from the Prophet Abraham, who was the greatest ancestor of Jewish people, in order to better understand the condition of Jewish people in today's Israel based on a study conducted on the words used to express Judaism. The first part will analyze the historical Judaism sects and Middle Age Judaism sects, as well as providing information on belief and prayers of these sects. By the same token, the study will also analyze the status of Kari's, which is a sect that emerged in the middle ages, in Israel as there are still members of this sect in the country. The second part will provide information on the Haskala movement, which has brought about the Modern Judaism sects and the Reformist Judaism, which emerged as a consequence of this movement and which questions the belief and practices of Judaism, as well as the Orthodox Judaism which emerged as an opposition to the Reformist movement to preserve well-established traditions along with the Conservative Judaism which find its place just in between these two sects and which takes a more moderate stance and finally the reflections of these sects in Israel. The study will also provide information about the Hasidis, who are considered as the most devote group in Israel, also termed as Ultra-Orthodox, as well as Mitnageds, known as the Haredis and Neturei Karta. Even though they are not considered Jewish by Orthodox Jews, we will deal with the situation of the Samariatans living in Israel and Palestine and the Falashas within the Jewish Sects. The conclusion part will provide a general outline and evaluation.