İlköğretimde öğrenci ve öğretmenin performansını etkileyen veli etkinlikleri(Tuzla örneği)
Parent-activities in the primary school level that influence both the teacher?s and the students? performance (Case from Tuzla)
- Tez No: 220552
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİYET SAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Performans, Etkinlik, Veli, Öğrenci, Öğretmen, Performance, Activity, Parent, Student, Teacher
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Aile, çocuğun eğitime başladığı ve sosyalleştiği kurumdur. Daha sonra sosyalleşme ve bilgi aktarma işlevini eğitim kurumu üstlenir. Çocuk eğitim kurumuna geçtiği zaman, kurumlar arası etkileşim ortaya çıkar. Bu ilişki esnasında, aile tüm yükü okula yüklememelidir. Eğitimde görülen problemlerin ortadan kaldırılması için eğitim öğretim çalışmalarında okullarla birlikte çevrenin ve ailenin de katkıda bulunması zorunlu olmaktadır. Çocuğuyla iletişime devam etmeli, okulla öğrenci arasında köprü olmalıdır. Karşılaşılan güçlüklerde veli, öğretmenine ve çocuğuna destek olmalıdır. Velinin öğrenci ve öğretmenin performansını nasıl artırabileceğini bulabilmek için bu araştırma yapılmıştır.Araştırmanın veri toplama araçları için uzman kişilerden yararlanılıp, literatür taraması yapıldı ve benzer çalışmalar incelenerek sorular hazırlandı.Araştırmada 288 veliye ulaşılmış yaptıkları etkinlikler ve etkinliklerin ne düzeyde olduğu değerlendirilmiştir. Araştırma 300 öğrenci ve 30 öğretmene uygulanıp veli etkinliklerinin performanslarına nasıl katkısı olabileceği araştırılmıştır. Deneklere uygulanan anketlerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Anketten elde edilen veriler, frekans analizi ile analiz edilmiştir. Cinsiyet değişkeni için t ? testi çözümlemesi yapılmıştır. Kıdem yılı, mezuniyet durumu, Çocuk sayısı ile ilgili grup değişkenleri arasında farklılık olup olmadığını belirlemek için tek yönlü varyans ( ANOVA ) analizi kullanılmıştır. Yapılan tüm istatistiksel çalışmalarda anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir.Araştırmada velilerin; çocuğun öğretmeni, dersleri, iletişimi ve çevresi ile olan etkinliklere katıldıkları görülmektedir. Ailelerin bu tür etkinliklere katılımlarının öğrenci ve öğretmenin performansına etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Parent-activities in the primary school level that influence both the teacher?s and the students? performance. (Case from Tuzla)Family is the institution in which the child begins to his education, and gets socialized. Afterwards, educational institutions take on the function to socialize and to transfer knowledge. When the child gets into such institution there emerges an interaction between the family and the school. During this relationship, families should not lay the whole load on the schools. To clear away the problems faced in education, it is required that the environment and the families, as well as the schools, contribute in the course of education and instruction. They should continue the communication with the student and be a bridge between him/her and the school. A parent should provide the teacher and his/her child with support through any difficulties experienced. So, this study was done to find out ways how parents can increase the student?s and the teacher?s performance.For the instruments to gather data; relevant experts were benefited from, relevant literature was reviewed, and some questions were prepared by examining similar researches.288 parents were involved in the survey; their activities and the level/quality of their practices were evaluated. The study was applied to 300 students and 30 teachers, and it was examined that how parent activities can add to their performance. In the analysis of the data gathered from the questionnaires, SPSS statistics program was used. The data were analyzed through frequency-analysis. For the variable `gender?, a T-test type analysis was carried out. In order to find out if there were any differences between the group-variables with respect to in-service duration, graduation status of the teachers and the number of children, one-way variance analysis (ANOVA) was performed. In all the statistical studies completed, significance level was considered 0,05.In the research, it was revealed that parents take share in interactions and activities related to the student?s teacher, his/her courses, the communication with their child and environment. By the study was observed the influence of their commitment to such activities. That is, parents? involvement to mentioned activities improves both the student?s and the teacher?s performance.