Readers emotional involvement in reading L2 short stories
Okurların ikinci dilde kısa öykü okurken duygusal içselleştirmeleri
- Tez No: 220599
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TİJEN TÜRELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Duygusal tepki, duygusal içselleştirme, empati, özdeşleşme, kısa öykü, Emotional response, emotional involvement, empathy, identification, short story
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kısa öykü okumak okurlarda duygular uyandırmaktadır ve okurlar kısa öykülere duygularıyla tepki vermektedirler. Bu duygusal tepkiler okurların duygusal içselleştirmelerini sağlamaktadır. Duygusal içselleştirme, okuma sürecinin ikinci dil öğrencileri için daha eğlenceli ve daha yararlı olmasını sağlamaktadır. Bu yüzden, bu çalışma, okurların ikinci dildeki kısa öykü okurken duygusal içselleştirme süreçlerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı'ndan 51 öğrenciyle yürütülmüştür. Bu öğrencilerin kısa öykülere genel olarak nasıl duygusal tepkiler verdiklerini ve onların bu süreçteki duygusal içselleştirmelerini anlamak için bir anket uygulanmıştır. Ayrıca, okurların ikinci dilde kısa öykü okuma sürecini daha iyi çözümleyebilmek için bu 51 katılımcı arasından 3 kız, 3 erkek öğrenci rastgele seçilmiştir. Bu katılımcılara duygu günlükleri, çalışmada okudukları kısa öykülerle ilgili bir başka anket uygulanmış ve onlarla kişisel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Toplanan verilerin ışığında, bu çalışma İngilizce öğretmenlerinin, okurların okuma sürecindeki duygusal içselleştirmelerine yardımcı olacak materyaller seçmeleri ve duygusal içselleştirmeyi sağlayacak aktiviteler hazırlamaları gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Reading short stories evokes emotions on readers and the readers respond to shortstories with their emotions. These emotional responses get the readers to beemotionally involved in reading. Emotional involvement in reading makes the readingprocess more enjoyable and beneficial for the L2 learners. Thus, this study aims tosearch into the process of the readers? emotional involvement in reading L2 shortstories. Fifty-one (51) student-teachers at Çukurova University, ELT Department,were administered a literary response questionnaire (LRQ) in order to investigate theiremotional responses to short stories in general and their emotional involvement in theprocess of reading L2 short stories. Moreover, three female (3 F) and three male (3 M)student-teachers, out of these fifty-one (51) participants, were administered emotiondiaries, another questionnaire about the stories they read in the study and interviewsfor a thorough analysis of the process of emotional involvement. In the light of thedata gathered, the present research suggests that EFL/ESL teachers should select thereading materials that will promote emotional involvement and design appropriateactivities.