İlköğretim okulları 1. kademede görev yapan sınıf öğretmenlerinin yeni illköğretim programlarını kabullenmişlik düzeyleri ve mesleki doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The analysis of the relation ship between primary school teachers? acceptance level of the new primary school curriculum and their job saticfaction
- Tez No: 220604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL TÜMKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Eğitim Programı, Kabullenmek, Sınıf Öğretmeni, Yeni İlköğretim Programı, Job saticfaction, Curriculum, Accept, Primary School Teachers, The New Program of Elementary Education
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmada ilköğretim okullarının I.Kademesinde görev yapan sınıf öğretmenlerinin, yeni ilköğretim programlarını kabullenmişlik düzeylerinin; cinsiyet, mesleki kıdem, eğitim düzeyi, mezun oldukları okul, görev yapılan okulun bulunduğu çevrenin sosyo-ekonomik düzeyi, görev yaptığı sınıf düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığı ve kabullenmişlik düzeyleri ile mesleki doyumları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır.Araştırmanın evrenini, Adana İli Seyhan ve Yüreğir merkez ilçelerindeki İlköğretim okullarının I.kademesinde sınıf öğretmeni olarak görev yapan öğretmenler oluşturmuştur. Araştırma oranlı küme örnekleme yoluyla tesadüfî olarak seçilen toplam 420 öğretmen ile yürütülmüştür. Araştırmada Gömleksiz (2005) tarafından geliştirilen ?Yeni İlköğretim Programı Ölçeği? ile Kuzgun, Sevim ve Hamamcı (2005) tarafından geliştirilen ?Mesleki Doyum Ölçeği? (MDÖ) kullanılmıştır. Ayrıca, araştırmacı tarafından öğretmenlerin; cinsiyet, mesleki kıdem, eğitim düzeyi, mezun olunan okul, görev yapılan okulun bulunduğu çevrenin sosyo-ekonomik düzeyi ve görev yaptıkları sınıf düzeyine ilişkin sorulardan oluşan bir ''Kişisel Bilgi Formu'' hazırlanmış ve uygulanmıştır.Araştırma sonucunda öğretmenlerin yeni ilköğretim programlarını (eğitim ortamı programları tanıma, programları benimseme ve programları uygulama) kabullenme düzeyleri ve mesleki doyum düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to research whether the primary school teachers?acceptance level of the new primary school curriculum is affected by the teachers? sex, teaching experience, academic background, school of graduation, the socio-economic level of the school environment they work at, and their grade level. We also tried to find out whether there is a meaningful relationship between the teachers?grade level of the new primary school curriculum and their job saticfaction.The subject of the study consisted of 420 randomly selected primary school teachers working in the area of Adana mainly Seyhan and Yüreğir district. The data collection instruments used in the study were ``New Primary School Curriculum Instrument?? by Gömleksiz (2005) and `` Job Saticfaction Instrument?? by Kuzgun, Sevim and Hamamcı (2005). In addition, a questionnaire was prepared and used by the researcher to elicit information about the participant teachers? sex, teaching experience, academic background, school of graduation, the socio-economic level of the school environment they work at, and their grade level.In this study, we found out that there is a meaningful relationship between the teachers? acceptance level of the new primary school curriculum and their job saticfaction.