Avrupa Birliği fonları ve Türkiye'nin kullanabileceği mali kaynaklar
The European Union funds and financial resources that Turkey can use
- Tez No: 220605
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER TEKEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Fonları, mali yapılanma, KOBİ, proje, mantıksal çerçeve matrisi, The European Union, The European Union Funds, financial structure, small and medium size enterprise (SME), project
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ekonomi literatüründe tartışılan konulardan biri, Avrupa Birliği' nden Türkiye'ye sağlanan mali yardımların yeterli düzeyde olup olmadığı ve sağlanan bu maliyardımlardan Türkiye' nin ne derecede yararlanabildiğidir.Konu ile ilgili yapılan araştırmalar neticesinde, AB' den sağlanan maliyardımların Ankara Anlaşması (1963)' nın yürürlüğe girdiği tarihten günümüze kadargeçen süre içerisinde yapısının ve kullanım şeklinin taraflar arasındaki ilişkiye paralelolarak değişme gösterdiği ve söz konusu yardımların diğer ülkelere yapılan yardımlarlakarşılaştırıldığında eşit ve yeterli düzeyde olmadığı saptanmıştır. Buradan hareketleülkemizin AB' den geçmişten günümüze kadarki süreçte sağladığı mali destek, Türkiye'nin bu mali desteklerden ne ölçüde yaralandığı ve yaralanabileceği, güncel kaynaklarıve mali desteklerin kullanımı ile ilgili Türkiye' de nasıl bir yapılanmanın oluşturulduğuincelenmiş ve çıkan sonuç yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the main contraversial issues in economics is whether financial aidsgiven to Turkey by the European Union (EU) is adequate and in what degree Turkeycan benefit from these aids.As a result of the survey concerning the issue, it is indicated that in a time periodfrom Ankara Treaty (1963) until now, the structure and the ways of using the aids givenby the EU have been shifted in the parallellism with the relationship betwen parties. Itis also higlighted that in comparasion with the aids given to other countries, theamaount of the EU aids granted to Turkey is not equal and adequate. By moving fromthis conclusion, in this study, the EU aids given to Turkey and to what extent Turkeyhas been benefited from these aids are examined from a historical perspective. In whatdegree Turkey can use these financial aids and what the ongoing organizationalstructure in Turkey is about the using of financial aids are also discussed.