Avrupa Birliği kırsal kalkınma politikaları, fonları ve Türkiye'nin yararlanma olanakları
European Union rural development policies, funds and Turkey's opportunities for benefiting from those
- Tez No: 268615
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, IPARD, Kırsal Kalkınma, Kırsal Kalkınma Politikaları, SAPARD, Türkiye, European Union, IPARD, Rural Development, Rural Development Policies, SAPARD, Turkey
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kırsal kalkınma günümüzde dünyanın farklı bölgelerinde çeşitli amaçlarla sıkça kullanılan ve ülkeler arasında farklı tanımlamaları yapılan bir kavramdır. Küreselleşme ile dünyada kırsal kalkınma politikaları değişim göstermiş çok fonksiyonlu katılımcı ve sürdürülebilir yaklaşımlar ön plana çıkmıştır. AB üye devletleri yakın zamana kadar kırsal kalkınmanın için tarım sektörünü doğrudan destekleyen tarım odaklı politikalar izlemişlerdir. AB'nin sınırlarının genişlemesi ve geniş kırsal alanlara sahip olmasıyla kırsal kalkınma politikaları gündemde yer almıştır. Günümüzde AB tarımsal üretimindeki yetersizliklerini aşmış ve kırsal kalkınmaya daha fazla önem vermeye başlamıştır. Türkiye'nin ise Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren kırsal kalkınma konusuna önem vermesine rağmen başarılı olduğu söylenemez. Türkiye'nin kendine has koşulları, bölgesel ihtiyaçları ve karmaşık sorunlarının varlığı kırsal kalkınmanın genel anlamda sağlanmasını engellemiştir. AB'ye aday ülke konumundaki Türkiye ulusal kırsal kalkınma politikalarını belirlerken AB kırsal kalkınma politikalarını dikkate alarak ülke gerçeklerine uygun, sorun çözücü bir yapıda olmasına önem vermektedir. Dolayısıyla Türkiye AB'nin kırsal alanların geliştirilebilmesi için üye ve aday ülkelere tahsis ettiği fonlardan yararlanabilecektir. Kırsal kalkınma alanına tahsis edilen IPARD fonlarının kullanılabilmesi için Türkiye akreditasyon sürecini başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Bu noktada bu sürecin doğru ve hızlı bir şekilde ilerlemesi için SAPARD deneyimi olan AB ülkelerinin karşılaştığı sorunlar dikkatle incelemek yararlı olacaktır. Türkiye bu dönemde çeşitli fırsat ve tehditlerle karşılaşacaktır. Bu çerçevede önemli değişimlerin yaşanmasını kaçınılmazdır.Bu çalışmada, AB'nin genişleme perspektifinde uyguladığı kırsal kalkınma politikaları ve Türkiye'nin, mevcut durumu dikkate alınarak, AB'ye uyum sürecinde kırsal kalkınma fonlarından yararlanma olanakları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Rural development, which has been recently used for various purposes in different regions of the world, is a concept having different definitions among countries. With globalization, some changes took place in the rural. In order to achieve rural development, EU member countries have so far followed agriculture-focused policies which support the agricultural sector directly. With the expansion of EU borders and hence EU rural areas, rural development policies have taken place again on EU agenda. Recently, EU has overcome lack of agricultural production within EU and has started to give more importance to rural development policies. On the other hand, Turkey cannot be considered as successful in rural development policies although Turkey started to pay attention to rural development issues since Turkish Republic was established. Specific conditions and regional needs of Turkey together with the existence of complex problems have prevented the general provision of rural development. As a candidate to the EU, Turkey takes EU rural development policies into consideration and pay attention that its rural development policies are in compliance with the facts of country and they are in a problem-solving structure. Thus Turkey will benefit from the EU funds provided for the rural development of EU member and candidate countries. In order to make use of IPARD funds, Turkey has to complete its accreditation process successfully. At this point, careful examination of the problems faced by EU countries with SAPARD experience could be beneficial for an accurate and quick progress. In this period, Turkey will face some opportunities and threats. In this context, it is inevitable to go through these important changes.In this study, the rural development policies that EU has applied within expansion perspective and Turkey?s opportunities for benefiting from rural development funds as a candidate country are analyzed by taking present circumstances of Turkey into account.