Yeşil pazarlama tüketicilerin yeşil ürünleri tüketme davranışları ve yeşil ürünlerin tüketimine kültürün etkisi ile igili bir uygulama
Green marketing consumers? consumption behavior of the green products and an application related to culture?s impact on the green products consumption
- Tez No: 220616
- Danışmanlar: PROF.DR. SERAP ÇABUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: yeşil pazarlama, yeşil tüketici, yeşil ürün, yeşil satın alma, tüketici davranışları, kültür, kollektivist kültür değerleri, yeşil değerler, green marketing, green consumer, green product, green purchase behavior, culture, consumer behavior, collectivist cultural values, green values
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çevre problemlerindeki artışa paralel olarak, tüketicilerin çevre bozulmasına ve kirliliğine olan katkıları da artmıştır. Yeşil tüketici olarak adlandırılan tüketiciler, insan, hayvan ve bitkilerin sağlığına ve çevreye zarar veren ürünlerden satın alma gücünü kullanarak sakınan tüketicilerdir. Bununla birlikte, kültür; tüketici davranışlarını en çok etkileyen faktörlerdendir. Pek çok bilim adamına göre kollektivism, kültürün en temel boyutlarından biridir. Çalışmanın amacı; kollektivist kültür değeri ile yeşil değer, kollektivist kültür değeri ile yeşil satın alma ve yeşil değer ile yeşil satın alma arasındaki ilişkiyi araştırmaktır ve eğer varsa bu ilişkilerin derecelerini ve yönlerini bulmaktır. Bu bağlamda Adana'nın en büyük alış veriş merkezinde bir saha çalışması yürütülmüştür. Bu saha çalışmasına göre; kollektivist kültür değeri ile yeşil değer, kollektivist kültür değeri ile yeşil satın alma ve yeşil değer ile yeşil satın alma arasındaki ilişki vardır. Ayrıca, daha fazla kolletivist kültüre sahip tüketiciler; daha fazla yeşil değere sahiptir ve daha fazla yeşil satın alma davranışı göstermektedir. Daha fazla yeşil değere sahip tüketiciler, daha fazla yeşil satın alma davranışı sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
Parallel to increasing environmental problems, consumers? contribution of environmental degration and pollution is increasing too. Some consumers who is called green consumer, avioid products that are likely to endanger health of consumers,animals and plants , cause damage to the environment, through to the purchasing green product. At the same time, culture is the one of the most influental factor by which consumer behavior is affected. According to the many scholars collectivism is the one of the major dimensions of culture. The purpose of the study is to investigate relationship between consumers?collectivist cultural values and green values, collectivist cultural values and green purchase behavior, and green values and green purchase behavior; and if there are relations , to find the degree and the direction of relations. So, a field study was conducted on the consumers shopping from the biggest shopping center in Adana. According to the fields results, there is a relationship between collectivist cultural values and green values, collectivist cultural values and green purchasing, and green values and green puchasing. Also, consumer who has higher level of collectivist cultural values, has also higher level of green values and green purchasing behavior. And consumer who has higher level of green values, has also higher level of green purchasing behavior.