Yeşil pazarlama: Tüketici satın alma davranışı üzerinde yeşil reklam ve ambalajlamanın etkisi
The impact of green advertising and green packaging on consumer purchase behaviour
  1. Tez No: 571793
  2. Yazar: MARİJA DJURDJEVAC
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Yeşil Pazarlama, Sürdürülebilirlik, Tüketici Davranışı, Yeşil Reklam, Yeşil Ambalaj, Environment, Green Marketing, Sustainability, Consumer Behavior, Green Adverts, Green Packaging
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Çalışmanın amacı, yeşil ürünleri satın alırken yeşil pazarlamanın tüketicilerin davranışları üzerindeki etkisi hakkında bilgi vermektir. Öncelikli olarak çevre sorunu, sürdürülebilir kalkınma sorunu, yeşil pazarlama konularının ortaya çıkışının ardından yeşil pazarlama kavramı ve tüketicilerin davranışları ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Doğal veya insan faaliyetlerinden kaynaklanan çevrenin kalitesinin bozulması tüm dünyada önemli bir sorundur. Tüketiciler, küresel ısınmanın sonuçları ve eko-sistemde meydana gelen değişikliklerin giderek daha fazla farkına varmaktalardır. Buna bağlı olarak kendi tüketim alışkanlıklarını da değiştirmektelerdir. Sonuç olarak, sürdürülebilir ve sosyal açıdan sorumlu ürün ve hizmetler gerektiren yeşil pazarlama ortaya çıkmıştır. Yeşil pazarlamanın temel amacı tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamaktır, ancak bu amaca şirketin çevreye karşı sorumlu davranışlarıyla ulaşılmalıdır. Yeşil reklamların amacı, tüketicilerin tüketici alışkanlıklarını etkileyerek, zarar vermeyen ve çevreyi etkilemeyen ürünleri satın almalarını teşvik etmektir. Yeşil reklamlar, yeşil yaklaşımı teşvik ederek neyi ve nasıl tükettiğimize ilişkin farkındalığımızı arttırır. Yeşil ambalaj kaynakları ve hammaddeleri rasyonel olarak kullanır, çevreyi korur ve sonunda çozülür. Ek olarak, yeşil ambalaj, ürünlerin ve üreticilerin pazardaki rekabetçiliğine katkıda bulunur, çünkü çevreyi korumanın yanı sıra, enerji tüketiminde, ekipman tedariğinde para tasarrufu sağlar. Yapılan araştırmanın amacı, online anket ile genç nüfusun, çoğunlukla üniversite öğrencilerinin, yeşil pazarlama ve yeşil ürünler konusundaki farkındalıklarını ve ekolojik, yeşil ürünleri satın almak ve tüketmek konusunda isteklerini tespit etmek yani yeşil reklamların ve yeşil ambalajların yeşil ürünlerin tüketiciler üzerindeki etkilerini tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
The goal of this thesis is to provide information about the effects of green marketing on the behavior of the consumers during the process of buying green products. First of all, a problem of the environment, sustainable development and appearance of green marketing are mentioned. Then, the concept of green marketing and the behavior of the consumers are explained. Disruption of the environmental life qualities which is caused by natural or human activity is a big problem in the whole world. Consumer become more and more aware of the consequences of the global warming and changes appeared in eco-systems and they change their consumption habits along with it. As a result, green marketing appeared which demands sustainable and socially responsible products and services. The basic goal of the green marketing is to satisfy consumer's needs, but that goal should be realized through responsible behavior of the company to the society. Green advertises have for a goal influence to the consumers' consumption habits, motivating them to buy products which do not have any harm to the environment. Promotion of the green approach develops for us a picture what and in what way we consume. Green packaging uses rational resources and raw materials, protects the environment and it is degradable in the end. Except it, green packaging brings to the better competitiveness of the product and the producer on the market. Besides its care for the environment, it also saves money in energy consumption and buying of the equipment. By conducting an online survey, the goal is to find out how young people, mostly students, are informed about green marketing and factors which influence buying the green products as well as the impact of green adverts and green packaging on consumers during the purchase of these products.