Türkiye'de kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması çerçevesinde mali disiplin
Financial discipline within the frame of restructuring public finance administration in turkey
- Tez No: 220617
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET FAZIL ÖZSOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Mali Yönetimi, Mali Reform, Bütçe Açığı, Mali Disiplin, Mali Anayasa, Public Finance Administration, Financial Reform, Budget Deficit, Financial Discipline, Financial Constitution
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Türkiye' de kamu maliyesinde disiplinin bozulması 1980 sonrası uygulanan mali politikaların bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Kamu kesimindeki açıkların günden güne büyümesiyle açıkların finansmanına yönelik Merkez Bankası kaynaklarının kullanımı, iç borçlanma ve dış borçlanma yolunun tercih edilmesi, kamu gelirleri politikalarına verilen önemin azalmasıyla ortaya çıkan bir süreç olarak görülmektedir. Türkiye' de 1980 sonrası dönemde gerek vergi yükü gerekse vergi gelirleri esnekliklerinin düşük kalması karşısında kamu harcamalarının önlenemeyen yükselişinin frenlenememesi, sorunların en önemli nedenleri olarak görülmektedir. Ülkemizde 1990' lı yıllara kadar bu açıdan herhangi bir problem olmadığı söylenebilir. 1994, 2000 ve 2001 krizleri göstermiştir ki, ülkemizde kamu mali yönetiminde yeniden yapılanmanın kaçınılmaz olarak gerçekleşmesi gerektiğidir. Çalışmamızda, ülkemizde kamu mali yönetiminin yeniden yapılandırılması açısından ele alınarak mali disiplinin sağlanması konusunda ağırlıklı olarak durulmaktadır. Bu çerçevede çalışmamızda başlangıçta mali disiplin için gerekli olan temel kavramlar belirtilerek mali disiplinin sağlanması konusunda mali kuralların gerekliliği üzerinde ayrıntılı olarak bilgiler sunulacaktır. Ülkemizde son zamanlarda en sık kullanılan kavramlardan biri olan ?Mali Disiplin? in sağlanması konusunda karşılaşılan sorunlu uygulamalar ele alınmaktadır. Mali disiplinin sağlanması yönünde ülkemizde 2003 yılında çıkarılan 5018 sayılı Kanun incelenerek, bu kanunun getirdiği yenilikler çerçevesinde mali disiplinin sağlanması açısından yeterli olup olmayacağı tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The loss of discipline in public finance of Turkey is the result of financial politics that were applied after 1980. The loss of discipline is viewed as a process resulting from use of Central Bank resources to finance the growing deficit of public sector, preferring domestic and external depts, decline of attachment to public income politics. The most important reason for the problem appears to be perpetual increase of public expenditure, tax burden and low tax income elasticity after 1980 in Turkey. Actualy, these politics can not told to cause any problem until 90?s. But the crisis in 1994, 2000 and 2001 showed that a reform in public financial administration is unavoidably compulsory. Our study is focused on maintaining financial discipline within the frame of restructuring public finance administration. Within this perspective, at the beginning, detailed information will be explained about the basic concepts needed to maintain financial discipline. The problematic applications in maintaining ?Financial Discipline? which is one of the most popular concept in our country lately, will be dealth with. In 2003, a law ?5018? was issued in order to maintain the financial discipline in our country. This study is going to discuss the sufficiency of this law within the perspective of maintaining financial discipline.