Finansal istikrarsızlık sorunu ve iktisat politikası bağlamında Türkiye örneği
The problem of financial instability and the case of Turkey in the context of economic policy
  1. Tez No: 220639
  2. Yazar: CEVAT BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal istikrarsızlık, finansal kriz, para politikası, maliye politikası, vektör otoregresyon, etki-tepki fonksiyonları, Financial instability, financial crisis, monetary policy, fiscal policy, vector autoregression, impulse-response functions
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Finansal piyasaların giderek büyümesi, finansal liberalleşme programlarının uygulanması yoluyla yurtiçi piyasaların uluslararası finansal sisteme eklemlenmesi, ulusal finansal yapıları iktisadi değişkenlerdeki değişimlere karşı daha duyarlı hale getirmiştir. Bu koşullar altında, özellikle gelişmekte olan ülkelerde finansal istikrarsızlık sorunu öne çıkmıştır. Son yıllarda finansal istikrarsızlık ve finansal krizlerin neden olduğu sosyal ve ekonomik maliyetler, merkez bankaları açısından finansal istikrar olgusunun önemini arttırmıştır. Dolayısıyla, finansal istikrarsızlığın ülke içi dinamikler ve uygulanan ekonomik politikalardan nasıl etkilendiğinin bilinmesi oldukça önemlidir. Bu çalışmada, finansal istikrarsızlık olgusunun kavramsal düzlemde değerlendirilmesine ek olarak, finansal istikrarsızlık ile iktisat politikası değişkenleri arasındaki ilişkiler Türkiye örneği üzerinden analiz edilmektedir. Para ve maliye politikası değişkenleri ile finansal istikrarsızlık göstergeleri arasındaki ilişkiler araştırılmaktadır. Bu bağlamda, para ve maliye politikası değişkenlerindeki beklenmedik değişimlere finansal istikrarsızlığın nasıl tepki verdiği incelenmektedir.Faiz, fiyatlar genel düzeyi ve kamu borçları ile finansal istikrarsızlık göstergeleri arasında dikkat çekici ilişkilere ulaşılmıştır. Yüksek fiyat düzeyindeki oynaklıklar finansal istikrar açısından olumsuz sonuçlara neden olmaktadır.Uygun vektör otoregresyon modellerinden elde edilen etki-tepki fonksiyonları, faiz ve kamu borçlarına yönelik şokların finansal istikrarsızlık sorununu arttırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The growing financial markets and the integration of domestic markets to the international financial system through the financial liberalization have made the national financial structures more vulnerable to the changes in the economic variables. Under these circumstances, financial instability has been appeared as a remarkable problem especially for developing countries. The social and economic costs that are caused by financial instabilities and crises happened in the recent years have increased the importance of the phenomenon of financial stability for the central banks. Therefore, it is quite important to know how financial instability is affected by the domestic economic dynamics and the imposed economic policies. In this work, the concept of financial instability is evaluated theoretically. Moreover, the relations between the financial instability and the variables of economic policies such as monetary-fiscal variables are analyzed for the case of Turkey. In this context, the direction of financial instability reaction to the unexpected changes in the monetary and fiscal variables is examined. It has been found that interest rate, price level and public debt have notable interrelations. The volatility of high price level has negatory effects on financial stability. The impulse response functions given by the proper models of vector auto regressions show that the shocks to interest rate and public debt deteriorate the problem of financial instability.