Dokuzuncu sınıf biyoloji dersinde yapıcı öğrenme temelli hazırlanan anlamlı nedensel düşünmeye dayalı öğretimin öğrencilerin anlamlı nedensel düşünmelerine, akademik başarılarına, kalıcılığa ve günlük yaşam davranışlarına etkisi
The effect of constructivist learning based meaningful causal thinking instruction in nineth grade biology lesson on students' meaningful causal thinkings, academic achievements, retention and everyday lives behaviours
- Tez No: 220638
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DOĞANAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anlamlı nedensel düşünme, anlamlı öğrenme, yapıcı öğrenme, biyoloji öğretimi, ekoloji öğretimi, akademik başarı, kalıcılık, günlük yaşam davranışları, Meaningful causal thinking, meaningful learning, constructivist learning, biology instruction, ecology instruction, academic achievement, retention, everyday lives behaviours
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, dokuzuncu sınıf biyoloji dersinde yapıcı öğrenme temelli anlamlı nedensel düşünmeye dayalı öğretimin öğrencilerin anlamlı nedensel düşünmelerine, akademik başarılarına, kalıcılığa ve günlük yaşamdaki davranışlarına etkisini araştırmaktır. Araştırma deneysel modele dayalı olarak, öntest-sontest kontrol gruplu desene göre yapılmıştır. Araştırma, 2004-2005 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde, yedi haftalık bir sürede Adana İli Seyhan İlçesi'nde bulunan bir genel lisenin süper lise dokuzuncu sınıf öğrencileri üzerinde Ekoloji ünitesi kapsamında gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda 32, kontrol grubunda 30 öğrenci yer almıştır. Deney grubunda dersler anlamlı nedensel düşünmeye dayalı öğretimle işlenirken, kontrol grubunda dersler geleneksel öğretime dayalı olarak işlenmiştir. Veri toplama araçları olarak; Biyoloji Akademik Başarı Testi, Anlamlı Nedensel Düşünme Değerlendirme Testi (ANDET), Okuduğunu Anlama Testi (IOWA), Görüşme Formu ve Kişisel Bilgiler Formu kullanılmıştır. Nicel veriler SPSS 11.5 programında bağımsız gruplar t-testi, ANOVA ve ANCOVA ile çözümlenmiştir. Nitel verilerin çözümlenmesinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda, anlamlı nedensel düşünmeye dayalı öğretimin geleneksel öğretime kıyasla öğrencilerin biyoloji akademik başarıları ve anlamlı nedensel düşünme becerileri üzerinde daha etkili olduğu belirlenirken, anlamlı nedensel düşünmeye dayalı öğretimin geleneksel öğretime kıyasla akademik başarının kalıcılığı ve anlamlı nedensel düşünme becerisinin kalıcılığı üzerinde daha etkili olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca, deney grubundaki öğrencilerle yapılan görüşmeler sonucunda, anlamlı nedensel düşünmeye dayalı öğretimin, öğrencilerin görüşlerine göre, öğrencilerin okul içi ve dışı günlük yaşam davranışları üzerinde olumlu yönde etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to investigate the effect of constructivist learning based meaningful causal thinking instruction in nineth grade biology lesson on students? meaningful causal thinking, academic achievements, retention and everyday lives behaviours. The research was designed according to pretest-posttest experimental model with control group. The research was realized in Ecology unit on nineth grade students during seven weeks of spring semester of 2004-2005 education year in a secondary school placing in Adana City Seyhan District. Experimental group consisted of 32 students and control group consisted of 30 students. The lessons in the experimental group were taught according to instruction based on meaningful causal thinking, besides lessons in the control group were taught according to traditional teaching. As data collecting tools, Biology Academic Achievement Test, Meaningful Causal Thinking Evaluation Test, IOWA and Personal Informations Form were used. Quantitative data were analysed by using independent samples t-test, ANOVA and ANCOVA in SPSS 11.5 programme. Besides, content analysis was used for qualitative data. At the end of the study it was found that, the instruction based on meaningful causal thinking was more effective than traditional teaching on students? biology lesson academic achievements and on meaningful causal thinking, but the instruction based on meaningful causal thinking wasn?t more effective than traditional teaching on retention of academic achievement and retention of meaningful causal thinking. Besides, according to the interviews with experimental group students it was determined that, according to their views, the instruction based on meaningful causal thinking had a positive effect on students? everyday lives behaviours both inside and outside of school.