Uluslararası stratejik işbirlikleri: Türkiye'de konaklama sektöründe faaliyet gösteren uluslararası stratejik işbirliklerinin başarı faktörlerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
International strategic alliances: A research on determining the success factors of international strategic alliances operating in the lodging industry in Turkey
  1. Tez No: 220640
  2. Yazar: FATMA NUR İPLİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZMİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletmelerarası İlişkiler, Uluslararası Stratejik İşbirlikleri, Stratejik İşbirliklerinde Performans, Başarıyı Etkileyen Faktörler, Konaklama Sektörü, Türkiye, Interorganizational Relationships, International Strategic Alliances, Performance in Strategic Alliances, Factors Affecting Success, Lodging Industry, Turkey
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Son yıllarda işletmelerin iç ve dış çevrelerinde karmaşıklık ve belirsizliğin artması, pazar koşullarının değişmesi, teknolojik gelişmeler, yoğun bir şekilde artan rekabet ve kısa süren ürün yaşam evreleri, yöneticileri iş yapmak için kullandıkları geleneksel yöntem ve stratejileri yeniden gözden geçirmeye yönlendirmiştir. Bu doğrultuda şebeke organizasyon yapısı kapsamındaki uluslararası stratejik işbirlikleri, küresel rekabet avantajını oluşturma ve sürdürme baskıları ile karşı karşıya kalan işletmelerin faaliyetlerini başarılı bir şekilde yürütmeleri konusunda oldukça çekici bir yapı olarak gelişmeye başlamışlardır.İşletmelerin stratejik planlarında önemli bir yere sahip olan uluslararası stratejik işbirlikleri birlikte iş yapmanın avantajlarından yararlanmak isteyen ve farklı uluslardan gelen en az iki ortağın oluşturduğu yapılardır. Ortaya çıkardığı avantajlar doğrultusunda işletmeler tarafından yeni teknoloji veya pazarlara ulaşmak, faaliyetlerdeki riski paylaşmak, işleri çeşitlendirmek ve belirsizlikleri azaltmak gibi farklı amaçlarla oluşturulan uluslararası stratejik işbirliklerinin sayısı giderek artmaktadır. Ancak ortak işletmeler açısından çok sayıda avantaj yaratmalarına karşın oluşturulan stratejik işbirlikleri çeşitli nedenlerle kötü performans sergilemektedirler.Araştırma sonuçlarına göre stratejik işbirliklerinin yaklaşık yarısından fazlası başarısızlıkla veya ortakların beklentilerinin karşılanmaması ile sonuçlanmaktadır (Whipple ve Frankel, 2000; Park ve Ungson, 2001; Kale ve diğerleri, 2001; Kelly ve diğerleri, 2002; Campione, 2003; Xie ve Johnston, 2004; Hitt ve diğerleri, 2005; Todeva ve Knoke, 2005; Hill, 2006). Bu gerçek, işbirliklerinin başarı ve başarısızlıklarının temelinde yer alan faktörleri araştırma ihtiyacını ortaya çıkarmıştır (Zaman ve Mavondo, 2001).Bu bağlamda tez çalışması; stratejik işbirliği kavramını derinlemesine incelemek, uluslararası stratejik işbirliklerinin başarısını etkileyen faktörleri ortaya koyabilmek ve bunları Türkiye'de konaklama sektöründeki uluslararası stratejik işbirliği faaliyetleriyle ilişkilendirebilmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The increase in complexity and uncertainty of internal and external environments of enterprises in recent years, change in market conditions, technological developments, intense increase in competition and short lasting product life cycles directed the managers to review the traditional methods and strategies they use. In this direction, international strategic alliances -within the network organization structure- have started to develop as quite attractive structures for enterprises that face with the pressure of forming and sustaining global competitive advantage on implementing their operations successfully.International strategic alliances have an important place in enterprises? strategic plans. They are structures that are formed by minimum two partners coming from different countries, who are willing to benefit from the advantages of co-operating. Regarding the advantages they reveal, the number of international strategic alliances are in increase that are formed for different objectives like attaining new technologies or markets, distributing the risk, diversifying the business and reducing the uncertainties. Although they have numerous advantages for partner enterprises, due to various reasons the formed strategic alliances show poor performance.According to research results almost about more than half of the strategic alliances fail or end up with dissatisfaction of the partners (Whipple and Frankel, 2000; Park and Ungson, 2001; Kale et al., 2001; Kelly et al. 2002; Campione, 2003; Xie and Johnston, 2004; Hitt et al., 2005; Todeva and Knoke, 2005; Hill, 2006). This fact revealed the need of studying the factors that lie beneath the success and failure of alliances (Zaman and Mavondo, 2001).Thesis study in this context is made in order to analyze the concept of strategic alliance in depth, to reveal the factors that affect the success of strategic alliances and to be able to associate these with the operations of the strategic alliances in the lodging industry in Turkey.