Öfke kontrolü eğitiminin lise öğrencilerinin öfke kontrolü becerilerine etkisi
The effect of anger control skills on high school students anger control training
  1. Tez No: 220647
  2. Yazar: MAKBULE AKDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BANU İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öfke, Öfke Kontrolü, Duygu, Ergen, Ergen Öfkesi, Anger, Anger Control, Emotion, Adolescent, Anger of Adolescents
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın amacı, öfke kontrolü eğitiminin lise öğrencilerinin öfke kontrolü becerilerine etkisini incelemektir. Çalışmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Ön test verileri 2005?2006 öğretim yılında 10.cu sınıfa devam eden 399 öğrenciden toplanmı?tır. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin ya? ranjları 15-16'dır. Çalışmanın başlangıcında deney ve kontrol grubunun her birine 6'sı kız, 9'u erkek toplam 15 denek atanmış, ancak deneysel çalışmanın sonunda deney grubundan bir denek kaybı olmuştur. Böylece çalışma grubu, 14'ü deney ve 15'i kontrol grubunda olmak üzere toplam 29 öğrenciden oluşmuştur. Deneklerin seçiminde ön test kullanılmıştır. Ara?tırmada veri toplamak amacıyla ?Sürekli Öfke-Öfke Tarz Ölçeği? ile ölçeğin geçerlik çalışmalarında kullanılmak üzere ?Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği? kullanılmı?tır. Son test verileri deney grubunda son oturum bittikten sonra elde edilmiş ve 14 ki?iden toplanmı?tır. Deneysel çalı?ma sonrasında izlenen değişimin tutarlı olup olmadığını belirleyebilmek amacıyla deneysel çalı?manın bitiminden 2,5 ay sonra ve 6 ay sonrasında iki farklı izleme çalışması yapılmıştır. Deney grubuna 10 hafta süreyle 50?70 dakika beceri eğitimi programı uygulanmıştır. Bu sırada kontrol grubuna hiç bir i?lem yapılmamıştır. Deney grubu ön test-son test analiz çalı?masında varyans analizi ile ANCOVA testi kullanılmıştır. izleme çalışmalarının analizi ise eşli gruplar ?t? testiyle yapılmı?tır. Sonuçların yorumlanmasında anlamlılık düzeyi .05 olarak alınmı?tır. Sonuçlar, grup ya?antısı yoluyla uygulanan öfke kontrolü becerileri eğitimi programının deney grubu üzerinde anlamlı etkisinin olduğu ve ortaya çıkan bu deği?imin 2,5 ay sonra ve 6 ay sonrasında da devam ettiğini göstermi?tir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effects of anger control skills programme on high school students? anger control training. Fort he selection of the experimental and the control groups Antakya Nemci Asfuroğlu High School 9th grade students of 2005-2006 academic year were given Trait Anger and Expression Scales. Then the experimental and the control group was drawn from the large group. Both consisted of 15 students. Data collection was done with the ?Trait Anger and Expression Scales?. Two follow up measurements were taken 2.5 and 6 months later. Anger control skills programme was carried out by the researcher, lasting for 10 weeks. For the analysis of data, ANCOVA Test, Paired Samples T-Test and one-way ANOVA were conducted. Significance level was taken as .05 . The results of the study indicated that the group experiences based on the anger control training programme had a positive effect on anger control.