Adana il merkezinde bulunan okulöncesi eğitim kurumlarında kalitenin incelenmesi
Determining of quality level of the government pre-schools and private pre-schools
- Tez No: 220646
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EBRU DERETARLA GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okulöncesi eğitimi, sınıf ortamı, kalite, ECERS-R, Pre-school education, atmosphere of the classes, quality. ECERS-R
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Adana il merkezinde bulunan resmi ve özel okulöncesi eğitim kurumlarının kalitelerini belirlemektir. Çalışmanın örneklemi, Adana il merkezinde bulunan, resmi ilköğretim okulları bünyesindeki anasınıfları, bağımsız anaokulları, özel ilköğretim okulları bünyesindeki anasınıfları ve özel anaokulları olmak üzere her okul grubundan 4 tane olmak üzere toplam 16 okulöncesi eğitim kurumunu kapsamaktadır. Bu çalışma, gözlemlenen kurumlardaki yapısal ve işlevsel özellikleri, ?Okulöncesi Öğrenme Ortamı Değerlendirme Ölçeği yeni versiyonu (ECERS ? R)? kullanarak elde edilen sonuçlar doğrultusunda ortaya çıkarmaktadır. Okulöncesi Öğrenme Ortamı Değerlendirme Ölçeği şu kategorileri kapsamaktadır: (1) sınıf ortamı ve mobilyalar; (2) rutin kişisel bakım; (3) dil ve akıl etme; (4) aktiviteler; (5) etkileşim; (6) program yapısı; (7) aile ve personel. Okul öncesi eğitim kurumları yukarıda verilen kategoriler bazında karşılaştırılmıştır. Uygulamada her bir sınıfa araştırmacı tarafından iki hafta arayla toplam iki kez ziyaret düzenlenerek bir gün boyunca eğitim ortamında gözlem yapılmıştır. Bu çalışmada incelenen resmi ve özel okulöncesi eğitim kurumları yaklaşık olarak gerekli olan kabul edilebilir orta seviyede bir kalite seviyesini tutturmuşlardır. Bütün kurumlar karşılaştırıldığında ortaya çıkan sonuçlar gösteriyor ki özel okullarla resmi okullar arasında çok yüksek derecede farklar bulunamamıştır. Sadece özel okullar daha geniş alana, sayısal ve çeşitlilik bakımından daha fazla oyuncak ve materyale sahip oldukları gözlenmiştir. Her iki türdeki okullar için, çocuklar açısından olumlu kişisel bakım koşulları ve olumlu öğretmen-öğrenci iletişimi oluşturdukları söylenebilir. Dikkat çekici bir yön öğretmenler için çalışma koşulları özel okullarda ya da resmi okullarda çok fazla bir farklılık oluşturmamaktadır. Bu çalışma ayrıca gösteriyor ki okulöncesi kurumlarının eğitim kalitelerinin yüksekliği, o kurumda eğitim alan çocukların okulöncesi eğitimin gerektirdiği öğrenme ve oyun gibi aktivitelerden maksimum seviyede yararlanabilmelerine olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to measure quality level of the government primary pre-school and private pre-school education institutions in the centre of Adana. Sample Schools inculde 16 pre-school education institutions. Pre-schools within the government primary schools, autonomous pre-schools , pre-shools within the private schools and private pre-schools and 4 schools for each. This study reveals structural and functional qualities using `?The new version of evaluation scales of pre-shool learning atmosphere (ECERS-2)?? in these observed pre-schools. The evaluation scales of pre-shool learning atmosphere contains these categories: (1) the atmosphere and furniture (2) routine personal care (3) language and implication (4) activities (5) interaction (6) program (7) family and personel. Pre-school education institutions are compared in terms of the categories above. During the study, bi weekly visit for each class is organized by the researcher. In these two visits, the atmosphere in the classes is observed the whole day. All the institutions in this study are almost at the same level although their stuctural differences. According to the points they get,there is no statistical difference between pre-schools within the private schools and pre-schools within the government primary schools. Only the private schools have larger area and more toys and materials than the others have. It can be said that these two types of schools develop communication between teacher-student and also provide good conditions for students. On the other hand, working conditions for the teachers in these schools are almost the same. This study also shows that quality of education in these schools provides students games and activities at a maximum degree. Using these activities and games, the children learn what they have to learn in theinr pre-school time.