Sorumluluk eğitiminde ceza uygulamalarına ilişkin ilköğretim 5. sınıf öğretmen ve öğrenci görüşlerinin incelenmesi
An investigation of the primary school fifth grade teachers and students point of views in terms of punishment use in responsibility training
  1. Tez No: 220651
  2. Yazar: ALPER YONTAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİLİZ YURTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sorumluluk, Disiplin, Ceza, Sınıf Ögretmeni, Responsibility, Discipline, Punishment, Primary School Teacher
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu arastırmanın amacı sınıf ögretmenlerinin ögrencilerine sorumluluk kazandırmada ceza içeren yaptırımları kullanma durumlarını ve bunun sonuçlarını, ögretmen ve ögrenci görüsleri baglamında ortaya koymaktır. Betimsel bir durum saptaması niteligindeki bu arastırma 2006-2007 ögretim yılında, Adana il sınırları içinde belirlenen 12 devlet ilkögretim okulunda yürütülmüstür. Bu okulların her birinden bir besinci sınıf seçkisiz olarak alınmıs, bu sınıfların ögretmen ve ögrencileri çalısmaya dahil edilmistir. Ögretmen ve ögrenci görüslerini içeren veriler, açık uçlu sorulardan olusan anket ve yarı yapılandırılmıs görüsme yöntemi kullanılarak toplanmıstır. Elde edilen verilerin analizinde nitel içerik analizi yönteminden yararlanılmıstır. Bu çerçevede veriler öncelikle bilgisayara aktarılmıs, okunup incelenerek kodlara dönüstürülmüs ve iliskili kodlar bir araya getirilerek temalar ve gruplar olusturulmustur. Kodlamaya tabi tutulan ögretmen ve ögrenci görüslerinden olusan nitel verilerin bir kısmı, örnek verme amacıyla oldugu gibi aktarılmıstır. Arastırma bulgularına göre ögretmenlerin yerine getirilmeyen sorumluluklarla bas etmede ceza içermeyen yöntemlerin yanında ceza içeren yöntemlere de basvurdukları, cezalar içinde ise en çok sözel olumsuz cezaları kullandıkları anlasılmıstır. Ögrencilere göre ögretmenlerin uyguladıkları yaptırımlar genel olarak etkili olmakla birlikte bazen bu etkinin kısa süreli oldugu ortaya çıkmıstır. Çocuga sorumluluk kazandırmak için ceza gibi dıs denetimli disiplin gerektiren uygulamalar yerine, davranısının sonuçlarını yasama fırsatı verme gibi iç denetimli disiplin gelistirici ceza içermeyen yaptırımların tercih edilmesi, ögrencilerin sorumluluk kazanmalarında daha etkili bir yol olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the primary school teachers? sanctions use including punishment in their students? responsibility training and the results of this application in terms of the teachers? and students? point of views. This descriptive case study was carried out in 12 state primary schools in Adana in the academic year of 2006-2007. One fifth grade class was chosen randomly from each school, and the teacher and the students of these classes were included into this study. The data including the teachers? and students? perspectives were obtained by using a questionnaire of open-ended questions and a semi-structured interview. The qualitative content analysis was used for the analysis of the data obtained. Within this framework, first, the data were transferred into the computer, then converted into codes. Following that, the relevant codes were categorized and then, themes and groups were formed. Some parts of the qualitative data including the teachers? and students? point of views were directly transferred with the aim of exemplification. The findings of this study revealed that the teachers also used some methods including both punishment and not punishment in handling with the unfulfilled responsibilities of the students. It was seen that the oral negative punishments were most frequently used. According to the participant students, the sanctions that the teachers use were generally effective, but it was seen that this effect was found to be short-term. In students? responsibility training, instead of applying sanctions requiring external control such as punishment, the internally controlled applications such as giving a chance to students to face with the results of the behavior -not including punishment- can be regarded as a more effective way.