İlköğretim 1. kademe öğretmenlerinde algılanan problem davranış düzeyleri ve bazı sosyo demografik değişkenlere göre tükenmişliğin incelenmesi
The analysis of primary school teachers' perceptions of problem behavior levels according to the socio demographic variants and burnout
- Tez No: 220650
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SONGÜL TÜMKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Tükenmişlik, Problem Davranışı Algılama Düzeyi, Teacher, Burnout, The Level of the Perception of Problem Behaviour in the Students
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma ile ilköğretim 1. kademe öğretmenlerinin algıladıkları problem davranış düzeyi ile cinsiyet, yaş, görev yapılan sınıf ve öğrenci sayısı değişkenlerine öğretmenlerde görülen tükenmişlik arasında anlamlı farklılık olup olmadığına bakılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Adana ili Ceyhan ilçesinde 24 devlet okulunda görevli 386 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Öğretmenlerin algıladıkları problem davranış düzeyini ölçmek için ?Problem Davranışları Algılama Anketi?; tükenmişlik düzeylerini ölçmek için ?Maslach Tükenmişlik Envanteri?; kişisel ve mesleki özellikleri belirlemek üzere ise araştırmacı tarafından hazırlanan ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizleri için ?SPSS? paket programının 11.5 sürümü kullanılmıştır. Veriler aritmetik ortalama, standart sapma, iki faktörlü Varyans Analizi ve Scheffe-F testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; algılanan problem davranış düzeylerine göre tükenmişlik ölçeğinin ?duygusal tukenme?, ?duyarsızlaşma? ve ?kişisel başarı? boyutlarında anlamlı farklılık bulunmuştur. Yaş, cinsiyet ve öğrenci sayısı değişkenlerine göre bakıldığında da tükenmişliğin alt ölçeklerinden sadece ?duyarsızlaşma? boyutunda farklılık olduğu saptanmıştır. Ayrıca, cinsiyet ile problem davranışı algılama düzeyi etkileşimin bakıldığında ?Duygusal Tükenme ve Duyarsızlaşma?; yaş ile problem davranışı algılama düzeyi etkileşiminde ise sadece ?Duyarsızlaşma? alt ölçeğinde; görev yapılan sınıf ile problem davranışı algılama düzeyi etkileşimine bakıldığında da ?Duygusal Tükenme? ve ?Duyarsızlaşma? alt ölçeklerinde anlamlı farklılık olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to find out weather there is a significant difference between the perceived problem behavior level by primary school teachers and the variants of gender, age, classroom and the number of students. 386 classroom teachers working in 24 government primary schools located in Ceyhan, Adana participated in the study. In order to measure problem behavior level perceived by the teachers, ?The inguiry of the peception of problem behaviour in the students? was used; to measure their burnout ?Maslach Burnout Inventory?, which was developed by Maslach and Jackson (1981) and adapted to Turkish culture by Ergin (1992) was used; and the personal and vocational features were found out by ?Personal data questionnaire? , which was develeoped by the researcher. The 11.5 version of SPSS for windows was used for the statistical analysis of the data derived from the research. the data were analysed by using mean, standard deviation, variant analysis with two factors and Sheffe-F test. At the end of the study, a significant difference has been found in every three subscales of ?Depersonalization?, ?Emotional exhaustion? and ?Personel Accomplishment? burnout scale according to the perceived problem behaviour levels. When the variants of age, gender and number of students were analysed, the difference appeared only in the depersonalization dimension of the burnout sub-scales. Besides, the analysis of interaction between age and problem behavior perception level revealed a difference in only ?Depersonalization? sub-scale; ?Emotional exhaustion? and ?depersonalization? was found out in the interaction of gender and problem behavior perception level; the difference was observed in the ?Emotional exhaustion? and ?depersonalization? sub-scales, when the interaction between the classroom and problem behavior perception level was analysed.