Mortgage kredilerinin konut fiyatlarına etkisinin bazı Avrupa ülkeleri ve Türkiye için araştırılması
The effects of mortgage loans on house prices for some European countries and Turkey
  1. Tez No: 220652
  2. Yazar: EŞREF GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HATİCE DOĞUKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mortgage, Konut Fiyatları, Konut Finansman Sistemi, Avrupa Mortgage Piyasası, Konut Fiyat Endeksi, Mortgage, House Prices, Housing Finance System, Mortgage Market in Europe, House Price Index
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Konut finansman sistemi içerisinde önemli bir yere sahip olan ipotekli konut finansmanı, Türkiye'de uzun yıllardır menkul kıymetlestirme olmaksızın uygulanmaktadır. Bununla birlikte yurtdısında bu ipoteklerin menkul kıymetlestirilmesiyle daha ucuz fon ve daha uzun vadelerle kredi sunma imkanı veren mortgage (ipotege dayalı konut finansmanı) sistemi 2007 yılında Türkiye'de de uygulanmaya baslanmıstır. Bu tez çalısmasında ilk olarak konut finansman sistemi ve mortgage sisteminin isleyisi Avrupa ülkeleri çerçevesinde irdelenmis, uygulama farklılıkları ve sistemin potansiyeli üzerinde durulmustur. Daha sonra, Türkiye'de uygulamaya geçilen ipotege dayalı konut finansman sistemi ile ilgili yapılan yasal düzenlemeler ve sistemin uygulamaları anlatılmıstır. Son olarak mortgage kredileri ile konut fiyatları arasındaki iliski istatistiksel bilgiler ısıgında yorumlanmıstır.
Özet (Çeviri)
Mortgaged backed housing finance system which has an essential place in housing finance systems, has been in use without securitization for a long time in Turkey. Nevertheless, mortgage system, which has opportunities of supplying cheaper and longer funds on abroad, has been just started in Turkey in 2007. In this thesis, it is firstly emphasized on housing finance systems and mortgaged backed housing system application, application differentiations and potential development of the system in a frame of European Countries. Then, it is focused on legal framework of mortgage system and system applications in Turkey. Finally, the existence of relation between house prices and mortgage loans has been investigated in statistical level and has been interpreted.