İslâm'daki temel ibadetlerin ahlâkî boyutu
Moral direction of the islams basic ritual prayers
- Tez No: 220658
- Danışmanlar: PROF.DR. NASİ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Namaz, Oruç, Zekât, Hac, Vicdan, Tevbe, Şükür, Vefa, Sabır, Alçakgönüllülük, Doğruluk, Dürüstlük, Ahlâkî Boyut, The Moslem Ritual Prayer, Fast, Alms Prescribed By Islam, Pilgrimage To Mecca, Conscience, Repentance, Gratitude, Fidelity, Patience, Humble, Straightness, Honesty, Moral Direction
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez İslamdaki temel ibadetlerin ahlâkî boyutunu incelemeyi hedeflemektedir. İslam'da ibadetlerin çok geniş bir konu olması nedeniyle, araştırmanın sıhhati açısından çalışma temel ibadetler olan namaz, oruç, zekât ve hacla sınırlandırılmıştır. İslamın beş temel prensibi burada her yönüyle anlatılmamıştır. Buna bu safhada gerek olmadığı gibi imkan da yoktur. Burada sadece İslâm'daki bu temel ibadetlerin ahlâkî yönüne ağırlık verilmiştir. Bunu yaparken tabiatıyla bu prensiplerin tariflerine de işaret edilmiştir. Araştırma, altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın amacı, konusu, önemi hakkında bilgi verilirken ikinci bölümde ibadet ve ahlâk hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde namaz ibadetinin tanımı, önemi, etkisi, muhtevası ve ahlâkî boyutu ele alınmış, namazın vicdan, tevbe, şükür-vefa, sabır, diğerkâmlık, alçakgönüllülük ve doğruluk dürüstlük ilişkisi ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde, zekât; beşinci bölümde oruç; altıncı bölümde hacc ve ahlâkî boyutu üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis tries to examine the moral direction of the Islam?s basic prayers. For truth of the research determined this study with the moslem ritual prayer and fasting and alms prescribed by Islam and pilgrimage which basic ritual prayers because of prayer is a very wide subject in Islam. Five basic principles of the Islam didn?t explained lengthy. This isn?t necessary in this degree. Besides this is impassible. In this context paid attention to moral direction of the Islam?s basic prayers only. The study contists six chapters. The chapter one explain ritual prayers and morals in brief. The chapter three, definition and importance and effect and moral direction of the moslem ritual prayer is given place to. In addition tries to put forward the relation of the moslem ritual prayer with conscience and repentance and gratitude and fidelity and patience and humble and straightness and honesty. The chapter four explains the the alms prescribed by Islam and its moral direction; the chapter five explains fast and its moral direction; the chapter six explains the pilgrimage to Mecca and its moral direction.