Kur'an'da ritüellerin arka planı
The background of rituals in Koran
  1. Tez No: 218124
  2. Yazar: MEHMET EFE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH AKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Ritüel, badet, Tarihî Arka Plan, slevsellik, Koran, Ritual, Worship, Historical Background, Functionality
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Çalısmamız, giris, üç bölüm ve bir sonuçtan olusmaktadır. Giriste arastırmanın konusu, önemi, gayesi ve arastırmada takip edilen metod hakkında bilgi verilmistir. Ayrıca arastırmanın konusu ile ilgili temel kavramlar ele alınmıstır. Çalısma, temel ibadetler olması sebebiyle salât, zekât, oruç, hac ve kurban ritüelleriyle sınırlandırılmıstır. Birinci bölümde, Kur'an'daki salât kavramı, anlamı, islevselligi ve muhtevası yönüyle incelenmistir. Tarihsel arka planı baglamında cahiliye döneminde ve ilâhî dinlerdeki uygulamaları tesbit edilmistir. Aynı bölüm içinde zekât kavramı salâtla ilgisi yönüyle ele alındıgı için sadece sembolik boyutuyla ele alınmıstır. kinci bölümde, oruç kavramı tarihsel arka plan ve hikmet boyutuyla ele alınmıstır. Üçüncü bölümde hac ve kurban ritüelleri aynı yaklasımla ele alınmıstır. Kurban ritüelinin hacla ilgisi oldugu için aynı bölüm içinde incelenmistir. Bütün bölümlerde ritüellerin tarihi ve islevsel arka plan incelemesinin elestirel bir bakıs açısıyla ele alınması hedeflenmistir. Ritüellerin birebir aynıyla olmasa da anlam ve muhtevası yönüyle ortak noktalarının bulunması mülahazasıyla Kur'an'ın evrensel mesajına uygun bir söylem gelistirilmesi düsünülmüstür. Sonuçta, ritüel ibadetler, inanç- ahlak bütünlügü çerçevesinde temsil ettigi inançla ahlak arasında köprü vazifesi görmekte olup, sürekli bu bütünlügü canlı tutma islevi vardır. Geçmis dinlerde var olan ibadetlerde tarih içinde her ne kadar amaç, sekil ve öz bakımından bozulmalar olmussa da, sekli muhteva yönüyle slam ibadetleriyle benzerliklerin oldugu görülmektedir. Kur'an, muhataplarını öncelikle sirkten arınmıs saglam bir inanca; Tevhid çizgisine davet etmekte ve bu inanma durumunun gerektirdigi ahlakî davranısı hedeflemektedir. Seklî ibadetler bunu gerçeklestirdikleri ölçüde islevlerini yerine getirmis olurlar.
Özet (Çeviri)
The study has three parts with an introduction and conclusion. The aim, topic, importance, and methodology of the study are explained in the introduction. The basic concepts of study are also explained. The content of study is limited with the concepts of prayer (salât), alms (zekât), fasting, pilgrimage and sacrifice, because they are the basic concepts in Koran. In the first part, the concept of prayer (salât) in Koran is analyzed in terms of its meaning, functionality and content. By emhasizing Ignorance (Cahiliye) Period and divine religions its historical backround is diagnosed. In relation with prayer (salât) alms (zekât) is considered with symbolical dimensions. In the second part, the historical background of the concept of fasting is discussed in terms of wisdom dimension. In the third part, the same methodology is applied to the concepts of pilgrimage and sacrifice. As the ritual of sacrifice is closely related with pilgrimage, it is analyzed in the third part. The history of rituals and their functional backgrounds are critically analyzed in all parts of the study. In terms of the common meanings and contents of rituals, the study tries to develop a discourse that is compatible with the universal message of Koran. In conclusion, it is demonstrated that the rituals are compatible with the ethics of religion. Although there are some degenerations in the past religions, there are some common characteristics with their rituals and Islamic rituals. Koran aims to construct a faith that depends on unification (tevhid) and in order to reach this faith, there should be some ethical behaviours that is obeyed. The rituals tries to obtain this end.