Avrupa Birliği enerji politikası ve bu politika bağlamında hazar havzası enerji kaynaklarının önemi
European Union energy policy and in this context significance of caspian basin energy resources
- Tez No: 220687
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHARREM GÜRKAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birligi, Enerji Politikası, Enerji Kaynakları, Boru Hatları, Hazar Havzası, Europe Union, Energy Policy, Energy Resources, Pipe Lines, Caspian Basin
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tezin amacı, sınırları bütün Avrupa'yı kapsayacak sekilde genislemis bulunan AB'nin ileride karsılasacagı ve Birligin yumusak karnı olarak nitelendirilen enerji darbogazına karsı AB genelinde uygulanan politikaların neler oldugunun ve özellikle Beyaz ve Yesil kitaplarda yer alan enerji arz güvenliginin saglanmasına yönelik olarak Birligin uluslararası platformlarda yapmıs oldugu girisimlerin neler oldugunun ortaya konmasıdır. Dünya üzerinde üçüncü bir güç merkezi olmak arzusuyla kurulan AB'nin bu hedefe ulasabilmesi maksadıyla, toplulugun ve ekonomisinin ihtiyaç duydugu enerjiyi kesintisiz, güvenilir, temiz ve ucuz yollardan tedarik etmesi ve bunu yaparken de kaynaklarını mutlaka çesitlendirmesi gerekmektedir. Sınırlı enerji imkânının rasyonel bir sekilde kullanılmasına yönelik olarak tasarruf tedbirlerinin uygulanması, yenilenebilir enerji kaynaklarının gelistirilmesine yönelik çalısmaların devam etmesi, Birlik içerisinde etkin bir kontrol sisteminin kurulmasına yönelik olarak enerji tek pazarının olusturulması da bu amaca ulsabilmek için gerekli olan diger önemli girisimlerdir. Bunun yanında ihtiyaç duyulan enerjinin kesintisiz olarak tedarikinin saglanabilmesi için Hazar Havzası ve Orta Asya enerji ham madde kaynaklarının çoklu boru hatları politikası baglamında Avrupa'ya tasınması gelecekte enerji darbogazı yasaması muhtemel olan Avrupa Birligi için çok büyük öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is, propound of European Union what are the interferences aimed at especially energy supplies of security occurs in White and Green Books,and comes upon in the future what are the general implemented policies of EU against Energy Bottleneck called low point of European Union borders has been spread out with comprised all the Europe Continent. Europe Union has been established for purpose of approch to target of to be third power center over earth, has to diversify the resources when its supplies energy with cheap, reliable, clean and nonstop to its stand Union and its own economy. Other interferences for approach of the target of the target that implemantion of provident precaution rational consumption of limited energy resourses, attendance of working on a renewable energy resources development, inside of the Union, making a unique bazaar for control systems. Furthermore in possible event of future energy searcity, transportation of the raw material resources to Europe with multiple pipeline policy from Middle Asia and Caspian Basin for the need of the supply of continious energy demand, has a big significance.