Soğuk savaş sonrası Hindistanın Avrasya jeopolitiğindeki yeri
India in Euraisa geopolicy in post cold war
  1. Tez No: 220688
  2. Yazar: AHMET AKYÜZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TİMUÇİN KODAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hindistan, Pakistan, ABD, Kesmir, Nükleer, Küresel Güç, India, Pakistan, Kashmir, Nuclear, Global Power
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tezin amacı; bagımsızlıgından bu yana, istikrarlı bir sekilde kalkınma programları uygulayan Hindistan'ın, Soguk Savas sonrası dönemde, uluslar arası ortamda küresel güç statüsünü elde etme mücadelesini, elde ettigi kazanımları ve ABDHindistan isbirligi sürecine olası yansımalarını degerlendirmektir. Yukarıda belirtilen konuları incelemeyi amaçlayan bu çalısma; üç bölümden meydana gelmistir. Birinci bölümde; Hindistan'ın kurulusundan Soguk Savas sonrası döneme kadar olan dıs politikasının tarihsel süreci ele alınmıstır, ikinci bölümde; Hindistan'ın nükleer ve bölgesel bir güç olabilmek için yaptıgı mücadelenin degerlendirilmesi, üçüncü bölümde ise; Hindistan'ın Amerika Birlesik Devletleri ile olan iliskileri ve Hindistan'ın küresel güç olma yolundaki adımları ortaya konulmaya çalısılmıstır. Sonuç olarak, dünyanın en kalabalık demokrasisi olan, sürekli büyüyen ekonomisi ve Soguk Savas sonrası, özellikle de 11 Eylül olaylarından sonra artan Amerikan-Hint iliskileri ile Hindistan, küresel güç olma yolunda önemli adımlar atmayı basarmıstır. Ayrıca, bölgedeki en büyük üç devlet olan Çin, Pakistan ve Hindistan'ın nükleer silahlara sahip olması, Pakistan ile Hindistan arasında, kuruldukları günden bu yana devam eden Kesmir Sorunu, Güney Asya'yı dünyanın en tehlikeli bölgelerinden biri yapmaktadır. islami terör örgütleri ile mücadele etmesi nedeniyle, Amerika Birlesik Devletleri'nin vazgeçilmez müttefiki Pakistan ile küresel güç olma yolunda ilerleyen Hindistan, Amerika Birlesik Devletlerinin arabuluculugunda iliskilerini olumlu yönde gelistirmislerdir ve ilerleyen zamanda, daha güçlü bir isbirligi ile aralarındaki sorunları çözebilecekleri degerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of thesis, is to search, India, which has been practicing stable development programs, in the post Cold War era, while struggling to obtain a global power status in the international arena, the gainings of India in this process and the reflects of these to the co-operation between US and India. With this purpose this study is formed from 3 chapters. In the first chapter, The historical process of Indian foreign policy has been researched from its establisment until post Cold War era. In the second chapter, the struggle of India to obtain a nuclear and regional power status has been examined. In the third chapter, The Indo-Us relations has been studied in order to place India as a global power in the world. As a result, with the world largest democracy, continously growing economy and improving Indo-Us relations in the Post Cold War era, especially after 11th September, has made India enormous development in the way of being global power. By the way,China, Pakistan and India, which the most important states in the region, have nuclear weapon capability, and the Conflict in Kashmir, which has been a major problem betwen India and Pakistan, makes South Asia, one of the most dangerous places of the world. Pakistan, which is one of the most important allies to US with the struggle with Islamic terrorism, and India, which is developing in order to be a global power status, relations has made progress in US-led negotiations and in the future it is assessed that with a more powerful cooperation between two nations, the problems will be solved.