Kamu mali yönetiminde performansın yönetilmesi-iç kontrolün kurumsal performansa etkisi
Performance management in public financial management? effect of internal control on corporate performance
- Tez No: 220686
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ATTİLA ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kamu Mali Yönetimi, Performans Yönetimi, İç Kontrol, Mali Saydamlık, Public Financial Management, Performance Management, Internal Control, Financial Transparency
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışma ile, dünyada kamu mali yönetimi alanında yapılan reform çerçevesinde kamuda performans yönetimi uygulamasına geçiş ile iç kontrolün kurumsal performansa etkisi ortaya konulmaktadır. Bu bağlamda, dünyada reform nedenlerinden, uluslararası referanslardan ve standartlardan, iç kontrolün gelişiminden bahsedilmektedir. Ayrıca; Türkiye'de 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile uygulanmaya başlanan iç kontrol sistemine yönelik düzenlemeler değerlendirilmektedir.Çalışma dört bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde; kamu mali yönetiminin yeniden yapılandırılmasının nedenleri, bu nedenler çerçevesinde dünyadaki gelişmeler ve performansa dönük kamu mali yönetimine geçiş hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde, kamuda performans yönetimine ilişkin sağdamlığın sağlanmasında uluslararası kuruluşların çalışmalarından, ülke uygulamalarından bahsedilmiştir. Ayrıca bu referanslar doğrultusunda saydamlığı sağlamaya yönelik olarak kamu mali yönetiminde uygulama alanı bulan yeni dinamiklere değinilmiştir.Üçüncü bölümde ise, Türkiye'de 5018 sayılı Kanunla mali yönetimin yeniden tasarlanması genel olarak ele alınmıştır. Ardından uluslararası referanslar ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu çerçevesinde iç kontrol alanında yapılan düzenlemeler hakkında genel bilgi verilmiş. Ve bu bağlamda; iç kontrolün performansa etkisi değerlendirilmiştir.Son bölümde ise çalışmanın konusu ile ilgili olarak sonuca yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the transition to the practice of performance management in public sector and the effect of internal control on the corporate performance are studied within the framework of the reforms carried out in public financial management in the world. Within this context, the reasons for the reforms in the world, international references as well as standards, and the development of internal control are mentioned. In addition, the regulations made for the internal control system which has been practiced since the enforcement of Law on Public Financial Management and Control No. 5018 in Turkey are evaluated.The study consists of four chapters.In the first chapter, information concerning the reasons for the restructuring of public financial management, the global developments within the framework of these reasons as well as the transition to the performance-based public financial management is offered.In the second chapter, the efforts of international organizations for assuring the transparency as regards the performance management in public sector and the practices of various countries are mentioned. Also, the new dynamics which turn out to have an area of practice in public financial management in an effort to assure the transparency in accordance with these references are mentioned.In the third chapter, the restructuring of the financial management in Turkey by the Law No. 5018 is discussed in general terms. Then, general information is provided concerning the international references and the regulations made in the field of internal control within the framework of Law on Public Financial Management and Control No. 5018. And within this context, the effect of internal control on the performance is evaluated.As for the last chapter, the conclusion relevant to the subject of the study is given.