The role of national security culture in crisis management: The case of Kardak crisis
Milli güvenlik kültürünün kriz yönetimindeki rolü: Kardak krizi örneği
- Tez No: 220740
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAOSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Kriz Yönetimi, Milli Güvenlik Kültürü, Crisis, Crisis Management, National Security Culture
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, milli güvenlik kültürünün kriz yönetimindeki rolünü incelemektedir. Milli güvenlik kültürünün kriz yönetimindeki rolü ve önemi çalışmada tartışılan temel konudur. Bu bağlamda, milli güvenlik kültürünün kriz yönetimi sırasında ülkelerin temel kılavuzu olduğu varsayılmaktadır. Buna göre ülkeler krizi yönetirken milli güvenlik kültürleri çerçevesinde hareket etmektedirler. Bu durum, milli güvenlik kültürünün korunup aktarılması amacı ile sorumluluk üstlenen devlet kurumlarından anlaşılabilmektedir. Bu anlayış, milli güvenlik kültürünün neden kriz yönetiminde ülkeler için güvenilir olduğunu anlamak için katkıda bulunacaktır. Çalışma, amacı doğrultusunda, 1996 yılında Türkiye ve Yunanistan arasında ortaya çıkan Kardak Krizi'ni de örnek olay olarak incelemektedir. Bu bağlamda, tez aynı zamanda Türkiye'nin milli güvenlik kültürünün bu krizde nasıl bir rolü olduğu sorusunu yanıtlamaya çalışmaktadır. Ele alınan örnek olay, temel tartışma konusunu netleştirmek amacı ile incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the role of national security culture in crisis management. The use and significance of national security culture in the management of a crisis is the main concern discussed throughout this study. It is assumed that national security culture serves as the main guideline of states during crisis management and the states manage crises in line with their national security culture. This can be assessed from the responsibility undertaken by state institutions to preserve and transfer this culture. Such an assessment contributes to understanding of why national security culture is reliable in crisis management. The case of Kardak Crisis between Turkey and Greece in 1996 is examined within the framework of study purpose. The thesis traces Kardak Crisis and seeks to answer questions such as whether the Turkish national security culture was influential during the management of the crisis and if so in what ways. The case is examined in order to make the main concern of the study more clear.