Bilgi ortamı olarak müzelerde kütüphanelerin rolü ve Türkiye'de müze kütüphaneleri
The role of libraries in museums as information environment and the museum libraries in Türkiye
  1. Tez No: 220777
  2. Yazar: R. NESLİHAN MOLLAOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALE ÖZKASIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze kütüphaneleri, Müze bilgi hizmetleri, Müze bilgi ortamı, Müzeler, Kütüphaneler, Museum libraries, Museum information services, Museum information environment, Museums, Libraries
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bilgi çagında yasanan teknolojik gelismeler ve bilgi toplumlarında ortaya çıkan ihtiyaçlar, müzecilik anlayısında degisimlere yol açmıstır. Müzeleri nesne odaklı müzecilik anlayısından, bilgi odaklı anlayısa yönelten bu degisimler, müzelere birer bilgi kurumu islevi de verirken; müze kütüphanelerinin rolü geçmistekinden daha fazla önem kazanmıstır. Müze kütüphaneleri, bir yandan hizmet kitlelerini genisleterek topluma açılırken, diger yandan da dermeleriyle müze nesne koleksiyonunun uzantısı olarak görev yapmakta ve müze bilgi ortamına katkıda bulunmaktadırlar. Müze kütüphanelerinin bu islevlerini etkin biçimde yerine getirebilmeleri, gerekli alt yapı kosullarının saglanmıs olmasına ve müze ile koordineli bir hizmet politikasına baglıdır. Tez kapsamında yürütülen arastırmada, yurtdısı ve yurtiçi müze kütüphanesi örnekleri bu açıdan irdelenerek durum saptaması yapılmıs ve Türkiye'deki müze kütüphaneleri için degerlendirme ve öneriler gelistirilmistir. Arastırmada anket tekniginden yararlanılmıstır. Arastırma sonucunda, yurtdısı örneklerin çogunlugunda, müze kütüphanelerinin gerekli alt yapı olanaklarına sahip oldukları ve müze bilgi ortamına dogrudan katkıda bulundukları görülmüstür. Arastırma sonuçları Türkiye açısından degerlendirildiginde, müzelerin baglı oldukları yönetim birimlerinin, kütüphanelerin kosulları ve hizmet politikaları açısından belirleyici oldugu saptanmıstır. Genel olarak, devlet müzelerinin kütüphanelerinde; alt yapı eksiklikleri, hizmetler ve topluma açıklık konularında sorunlar bulunmustur. Özel vakıflara baglı müzelerin kütüphanelerinde ise, bu eksikliklerin büyük ölçüde giderilmis oldugu gözlenmistir. Müze kütüphanelerinin konumunun, müzelerin benimsedigi müzecilik anlayısı ile iliskili oldugu ve kosullarının da baglı oldugu yönetim birimleri dogrultusunda belirlendigi sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Technological improvements of the information age and requirements emerging in the information societies, has caused alternations in the sense of museum curatorship. These alternations, which lead museums from the conception of object-focused to the conception of information-focused, the role of museum libraries, became more important than ever been in the past, while providing museums with the function of an information institution. Museum libraries have been going for society by extending their service mass, while performing the duties as being an extension of the museum object collection with their collections and contribute to the museum information environment. Fulfilling these functions effectively is due to providing necessary infrastructure conditions and a coordinated service policy with museum. In the research conducted in the context of the thesis, due intelligence is done by explicating the domestic and foreign museum library examples through this angle and evaluations and suggestions have been developed for the museum libraries in Turkey. The Questionnaire technique was used in the research. As the conclusions of the research, in the majority of the examples on abroad, it has been seen that the museum libraries have requisite infrastructure resources and they contribute directly to the museum information environment. When the findings of the research are evaluated through the viewpoint of Turkey, it has been determined that administrative units of museums are determining by the viewpoint of libraries? conditions and service policies. Generally, in the libraries of the state museums; infrastructure defectiveness and problems related with services and going-public issues have been found. However in the museum libraries which are affiliated with private foundations, it has been observed that these deficiencies have been overcome drastically. It has been reached such a conclusion that the situation of the museum libraries is related with museum curatorship conception that museums embraced and museum libraries? conditions are determined in accordance with the administrative units appertained to them.