Eğitim yöneticilerinin eğitim bölgeleri danışma kurullarının işleyişine ilişkin görüş ve önerileri
Views and suggestions of school administrator related to processing of educational regions advisory commitees
  1. Tez No: 220888
  2. Yazar: ÖZDEN ÖLMEZ CEYLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YILMAZ TONBUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim bölgeleri, eğitim bölgeleri danısma kurulları, eğitimde yerellesme, Educational regions, educational regions advisory committe, educational decentralization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Arastırmada, eğitimin yerel birimlere devri sürecindeki uygulamaların etkililiğinin katılımcıların önemli bir bölümünü olusturan yönetici algılarına göre saptanması ve ortaya çıkan bulgular ısığında öneriler gelistirilmesi amaçlanmaktadır. Arastırma, genel tarama (survey) modelindedir. Arastırmanın evrenini ?zmir ili sınırları içerisinde çalısmakta olan Eğitim Bölgeleri Danısma Kurulları ve bu kurullarda Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1999 yılında yayımlamıs olduğu Eğitim Bölgeleri ve Eğitim Kurumları Yönergesi doğrultusunda bulunması gereken ilköğretim ve orta öğretim yöneticileri olusturmaktadır. Örneklem kümesini 14 eğitim bölgesindeki ilköğretim ve orta öğretim yöneticilerinin tümü (392) olusturmaktadır. Bu durumda örneklem, çalısma evreninin kendisi olmaktadır. Arastırmanın verileri arastırmacı tarafından gelistirilen ?Eğitim Bölgeleri Danısma Kurulları Yönergesinde Belirtilen ?lkelerin Gerçeklesme Düzeyi Anketi? adlı veri toplama aracı ve 2000/2006 yılları arasında ?zmir merkez ilçelerinde yapılan EBDK toplantı tutanakları ile toplanmıstır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 13.0 paket programından yararlanılarak yüzde ve frekans hesaplamaları yapılmıs, açık uçlu sorularda ise içerik çözümlemesi tekniğiyle tematik kodlama yoluna gidilmistir. Arastırma süresince elde edilen bulgular su sekildedir: 1. 1999 yılında Eğitim Bölgeleri Danısma Kurulları yönergesi doğrultusunda ?zmir ili merkez ilçelerde olusturulan 14 eğitim bölgesinde, 2006 yılına kadar geçen sürede, yönergede öngörüldüğü sıklıkta toplantı düzenleyen eğitim bölgesi sayısı oldukça düsüktür. Merkez ilçelerin büyük çoğunluğunda Eğitim Bölgeleri Danısma Kurulu adı altında ya hiç toplantı düzenlenmemis ya da düzensiz aralıklarla düzenlenmis, toplantı tutanakları ise yine birçok eğitim bölgesinde kayıt altına alınmamıstır. 2. EBDK toplantılarında yıllar itibarıyla benzer sorunlar sık sık dile getirilmektedir. Sorunlar, ağırlıklı olarak okul müdürleri tarafından ortaya konmakta, okulun dıs paydasları etkin katılımda bulunmamaktadır. Toplantılarda dile getirilen sorunlar daha çok okulun alt yapı, donanım eksiliği ve yönetsel isleyisle ilgilidir. Eğitimin niteliğine iliskin görüs ve öneriler oldukça azdır. Eğitim Bölgeleri Danısma Kurulları, toplantılarda dile getirilen sorunlara çözüm üretememis, kurulus amacına (esgüdüm ve sorunların yerinde çözümü vb.) hizmet etmemistir. 3. Eğitim Bölgeleri Danısma Kurulları yönergesinde belirtilen ilkeler amacına uygun biçimde hayata geçirilememistir. 4. EBDK toplantılarının yönetiminde toplantıların yerinin, zamanının ve gündeminin bildirilmemesi, katılımcı çesitliliğinin sağlanamaması, yeterli düzeyde bilincin olusturulmaması, dile getirilen sorunların ve önerilerin kağıt üzerinde kalması gibi sorunlarla karsılasılmaktadır. 5. Okul yöneticileri EBDK'nın sürdürülebilir olması için yetki devri yapılmasını, kurulun gerekliliğine iliskin bilinç yaratılmasını, yönetmelik düzeyinde düzenlenme yapılmasını, EBDK'nın ayrı bir bütçe ve sekretaryasının bulunmasını, çalısmalarının denetlenmesini gerekli görmektedirler. 6. Okul yöneticilerinin eğitim yönetiminde merkezi ya da yerel yönetimle ilgili olarak yönelimlerinin birbirine yakın olduğu görülmektedir. Ancak hakim olan anlayıs; merkezi yönetimin genel çerçeveyi çizmesi ve yerel yönetimlerin maddi katkı yapması yönündedir.
Özet (Çeviri)
In this research, analysing the devolution of educational power to local authority, pointing out the perceptions of local administrators about this subject and proposing some suggestions in light of the findings are aimed. Research is made in general scanning model. Primary and secondary school administrators who have to be in Educational Regions Advisory Committe according to Education Regions and Educational Committes directive which was released by Ministry of Education on 1999, constitute the world of research. Sample of this research consists of all primary and secondary administrators who work in the 14 educational regions. The data was collected via a ?Realization Level Questionnaire of Educational Regions Advisory Committes Directive Principle? which was developed by the researcher. After the data was saved in the computer, it was statistically analysed with SPSS 13.0. According to the results of analysis, some tables were made and explained. To analyse the data, methods like percentage and frequency calculation qualitative analysis were used. The findings through the research are as follows: 1. From 1999 to 2006, scheduled meetings which are prescribed by Educational Regions and Educational Committes directive aren?t enough. Most of Educational regions haven?t arranged meetings. Official reports haven?t been recorded by most of educational regions. 2. Through the years same concerns have been discussed in Educational regions advisory committe. Especially, concerns are introduced by school directors other shareholders of schools don?t participate this process. Concerns that are discussed in meetings are related to infrastructure, inadequate equipments and managerial model. Educational regions advisory committe haven?t generated solutions to schools? concerns yet. 3. Educational Regions Advisory Committes Directive principles weren?t implemented effectively. 4. Location , date and agenda of Educational Regions Advisory Committes meetings aren?t clear; as a result enough participation and consciousness can?t be provided. 5. According to school directors, devolution of educational power, creating consciousness, providing enough resources, secretariat and accountability are required to provide the continuity of Educational Regions Advisory Committes. 6. According to school director, general framework of education should be determined by central authority and local authority should provide resources.