İngilizce öğretiminde dil öğrenme stratejileri öğretiminin öğrenci başarısına etkisi
Effects of the instruction of language learning strategies on students’ achievement in English teaching
  1. Tez No: 220988
  2. Yazar: UMUT VEDAT AYDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Öğrenme Stratejileri, Kelime Öğrenme Stratejileri, Kelime Öğrenme Stratejileri Öğretimi, Language Learning Strategies, Vocabulary Learning Strategies, The Instruction of Vocabulary Learning Strategies
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Kelime öğrenme stratejileri öğretiminin öğrencilerin kelime öğrenme düzeylerinde fark oluşturup oluşturmadığının incelendiği bu çalışma, 2006?2007 öğretim yılının ikinci yarısında Bursa'da bir orta öğretim kurumunun 9 uncu sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak Kelime Öğrenme Stratejisi Kullanım Testi ve Kelime Öğrenme Stratejileri Anketi kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler SPSS 11 programı kullanılarak analiz edilmiş, t-testinin sonuçları, yüzde ve frekans değerleri tablolar halinde gösterilmiştir. Anlamlılık düzeyi .05 olarak alınmıştır. Elde edilen bulgulardan yola çıkarak kelime öğrenme stratejileri öğretimi yapılan grubun, kelime öğrenme stratejileri eğitimi almayan gruptan istatistiksel olarak anlamlı ölçüde başarılı olduğu görülmüştür. Sonuç olarak kelime öğrenme stratejileri öğretiminin öğrencilerin kelime öğrenme düzeylerine olumlu katkıları olduğu değerlendirilmektedir. Danışmanı : Yrd.Doç. Dr.Sedat YÜKSEL Sayfa sayısı : 162
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of the instruction of vocabulary learning strategies on students? vocabulary achievement. The study was carried out on the 9th grade students of a high school in Bursa, in 2006?2007 academic years. A Vocabulary Learning Strategy Use Test and a Vocabulary Learning Strategies Questionnaire were used to collect the data. At the end of the application process, the data was analyzed by SPSS 11 ( a statistics program designed for social sciences). The t-test values, percentages and frequencies were shown in tables. Since the experimental group, which was exposed to the instruction of vocabulary learning strategies ,in this case, showed a better performance in vocabulary post-test than the control group, which was not given any instruction on vocabulary learning strategies, it can be said that the instruction of vocabulary learning strategies makes a significantly positive difference in students? vocabulary achievement.