Tedarik zinciri yönetiminde analitik hiyerarşi süreci yöntemi ve tamsayılı programlama ile tedarikçi seçimi:Hipotetik bir uygulama
Supplier selection using analytic hierarchy process and integer programming in supply chain management: A hypothetic application
- Tez No: 221222
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN KÜRŞAT GÜLEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarikçi seçimi, Analitik hiyerarsi süreci yöntemi, NLP, Supplier selection, Analytic hierarchy process, NLP
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalısmanın amacı tedarikçi seçiminde kullanılan farklı yöntemlerin nicel ve nitel kriterlerin modele katılım düzeyini etkileyerek sonuçları ne ölçüde farklılastırdığını arastırmaktır. Çalısmada, tedarikçi seçimi problemleri için Ghodsypour ve O'Brien(Int. J. Prod. Econ. 56 (1998) 199?212) tarafından önerilen, analitik hiyerarsi süreci yöntemi(AHS) ve tamsayılı programlamanın(TP) bütünlesik olarak kullanıldığı model ile yine Ghodsypour ve O'Brien(Int. J. Prod. Econ. 70 (2001) 15?27) tarafından önerilen karma tamsayılı doğrusal olmayan programlama(MINLP) modeli, sayısal bir örnek üzerinde çözülmüs, modellerin verdiği sonuçlar ve modeller son bölümde tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explore the impact of different supplier selection techniques on results which incorparate quantitative and qualitative criteria to model at different levels. In this study, two model which was proposed to solve supplier selection problems that of first model is an integrated AHP and IP approach (Ghodsypour and O?Brien(Int. J. Prod. Econ. 56 (1998) 199-212) and the second one is mixed integer NLP (Ghodsypour and O?Brien, Int. J. Prod. Econ. 70 (2001) 15- 27), are illustrated for a numerical example and advantages of two models are discussed at the end.