A case study for quality standarts on Turkish Sme's in the integration process of Eu
Ab?ye girişsürecinde Türkiye?deki Kobi?lerin kalite standartları üzerine bir vaka çalışması
  1. Tez No: 221299
  2. Yazar: GÖKSEL ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VİLDAN SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: SME, Quality Standards, Export Rates, Performance Measures
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez KOB-ler tarafından degisik ülke ve ülke guruplarına yapılan yüzdeihracat oranları ve bu KOB-ler tarafından kullanılan kalite standartlarıarasındaki iliskiyi tanımlamayı amaç edinmistir.Tez, globallesmenin KOB-lere etkisi ve KOB-lerin artan önemini içeren girisbölümünün ilk kısmını olusturdugu dört ana bölümden olusmaktadır.-çinde Türkiye ve AB içindeki degisik kurulus ve örgütler tarafından yapılanKOB- tanımları, KOB-lerin avantaj ve dezavantajları, Türkiye ve AB' dekiKOB-lerin karsılastırması, ve yaygın kullanılan kalite standartları ve kalitekuruluslarının bulundugu ikinci kısım ?Türk ve AB KOB-leri ve KOB-lerde kalitekavramı? diye adlandırılmıstır.Tezin üçüncü kısmı -stanbul ve Gaziantep'teki KOB-leri degisik ülkelereyaptıkları ihracatın oranları ve kullandıkları kalite standartları arasındaki iliski,iki sehirdeki KOB-leri çevreleyen ekonomik ve teknolojik ortamlar, ve buortamları etkileyen verimlilik, yenilik ve diger faktörler gibi konulardanolusmaktadır. Bu bölüm ayrıca, KOB-ler için yapılan anket sonuçları, busehirlerin seçilis nedenleri, anketin metodolojisi ve anket sonuçlarını da içerir.Tez KOB-lerin problemleri ve KOB-ler için çözüm önerilerinden olusan kısabir sonuç bölümüyle bitmektedir.Anahtar KelimelerKOB-, AB, Kalite Standartları, -hracat Oranları, Performans Ölçüleri.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to define the relationship between percentageamounts of export to different counties or country groups made by SMEs,and the quality standards used by these SMEs.The dissertation consists of four parts including introduction as the firstpart, in which the effects of globalization on SMEs, and increasingimportance of SMEs are mentioned.The second part is named as ?Turkish an EU SMEs and quality aspectsconcerning SMEs? in which SME definitions of different institutions andorganizations in Turkiye and EU advantages and disadvantages of SMEs,comparison of SMEs in Turkiye and EU, and most widely used qualitystandards and organizations are mentioned.The third part of the thesis includes the comparison of SMEs in two cities;Istanbul and Gaziantep, with respect to the relation between percentageamounts of export to different countries and the quality standards applied,economic and technological circumstances of SMEs in corresponding cities,concerning efficiency, innovation , and the factors affecting regardingenvironments. This part also consists of survey findings for SMEs in twocities, the reasons underlying the selection of these cities, methodology ofthe survey, and the survey results.The dissertation ends with a brief conclusion part concerning problemsand the advices for SMEs.