Abdullah Cevdet and the Garpçilik movement
Abdullah Cevdet ve Garpçılık hareketi
  1. Tez No: 221301
  2. Yazar: REFİK BÜRÜNGÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUFAN BUZPUNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Türkiye, Yenilesme, Felsefe, Laiklik, Materyalizm, Abdullah Cevdet, Garpçılık, Din, Kültür, Modern Turkey, Modernization, Philosophy, Secularization, MaterialismAbdullah Cevdet, Garpçılık, Religion, Culture
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tezin amacı 6kinci Mesrutiyet devri garpçılık hareketinin ana ilke veamaçlarını, Abdullah Cevdet ve arkadaslarının getirmis oldukları önerileri,dönemin uygulamaları ve sonuçlarını ve nihai olarak da hayatın her yönündebüyük degisimlerin yasandıgı Atatürk dönemine ısık tutmak suretiyle kendisininüzerinde modern Türkiye'nin yükseldigi kültürel arka planı incelemektir.Abdullah Cevdet, 1869'da Arapkir'de dogdu. Tıbbiye-i Sahane yılları siyasidüsünceleri ve fikir dünyasında degisikliklere sahne oldu. 1897'de rejim aleyhtarıbir Jön Türk ve siyasal eylemci olarak Avrupa'ya kaçtı. Fakat Abdullah Cevdet'inen çarpıcı özelligi felsefi durusu ile ortaya çıkacaktı. Cevdet 1904'te, 6ctihad'ıyayımlamaya basladı. 6ttihad ve Terakki iktidarı sırasında 6ctihad dergisi birçokdefa dine karsı nesrettigi makaleler yüzünden kapatıldı. Abdullah Cevdetmütareke yıllarında siyasi yazılarına tekrar agırlık verdi. Türkiye Cumhuriyeti'ninilanından sonra, gazetecilige ve çevirilerine devam etti, devlet kademesindeherhangi bir görev almadı. `Batılılasma' Kurtulus Savasını müteakip elde kalantopraklarda kurulan yeni Türkiye'nin temel ilkelerinden biri oldu. Bilim veteknoloji açısından üstünlügün Garp medeniyetini basat güç haline getirmisolması keyfiyetinden dolayı `Batılılasma? benimsendi ki bu da Garpçı düsünürlertarafından uzun yıllardan beri dillendirilmekteydi. Cumhuriyet'in ilanını müteakipilk yedi yıl içerisinde kültürel yapı yeniden düzenlendi. Devrin kendine mahsussınırlamaları dâhilinde ifade edilmis olsalar da, Garpçıların din, ahlak anlayısı veaile gibi kurumlar için önerdikleri yenilesme fikirleri yapılan bu reformlarüzerinde etkili oldu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to clarify the principles and goals of the garpçılıkmovement of the Second Constitutional era together with Abdullah Cevdet andhis colleagues? proposals and the related implementations of the period. It alsoaims to finally the cultural background upon which the modern Turkey was basedthus shedding light on the Atatürk period during which great changes had takenplace in almost every aspect of life. Abdullah Cevdet was born in 1869 in Arapkir.His mind was shaped in the Tıbbiye-i Sahane both politically and ideologically. In1897, as one of the Young Turk movement and as a political activist, he fled toEurope where he wrote against Abdulhamid II. But his most striking aspect wouldappear to be his philosophical stand. In 1904, Cevdet started to publish ctihad.During the CUP rule, ctihad was closed many times due to its articles againstreligion. After the Mondros Armistice the CUP government fall down andAbdullah Cevdet?s writings gained more political shape. After the proclamation ofthe Turkish Republic, Abdullah Cevdet continued to work as publicist and did nottake any official job in the new regime. The Turkish republic was foundedfollowing an independence war on the remaining territories of the Empire.?Westernization" became one of the basic principles of the Turkish Republic. Itwas adopted due to the fact that Western civilization was dominant in the worldthrough its superiority in terms of science and technology which was beingpurported by the Garpçı thinkers for a long time. The cultural structure, therefore,was reformed radically during the first seven years of the Republic. The reformsreflected the great influences of the garpçı ideas which were aired within thelimitations of the era, structural changes on various institutions such as religion,moral understanding, and family.