Women politics in the modernization process: a comparative case of turkey and iran in 1920's
Modernizasyon sürecinde kadın politikaları: 1920?lerde Türkiye ve İran?ın karşılaştırmalı çalışması
  1. Tez No: 221308
  2. Yazar: AYŞİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇAHA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, modernleşme, ulus kimlik, Islam, Woman, modernization, national identity, Islam
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tezde, Ortadoğu coğrafyasının farklı iki kimliğe sahip ülkeleri olan Türkiye veİran'ın yakın dönem tarihlerinde önemli politik adımlar atmış olan Atatürk ve RızaŞah'ın modernleşme siyasetleri çerçevesinde kadın politikaları ele alınacaktır. Tez,benzer politik süreçleri yaşamalarına ve paralel politikaları takip etmelerine karşınher iki ülkede neden farklı sonuçlar doğurmuş olduğu sorusunun cevabınıaramaktadır. Kadın, her iki ülke için de modernleşme adımlarının hem motiveunsuru ve sembolü olmuş, hem de toplumsal onayın kolaylaşmasında katalizörgörevi yüklenmiştir. Tez, bu sorunun cevabını vermek amacıyla üç kısımdanoluşmaktadır. İlk bölümde Osmanlı son döneminden cumhuriyet tarihine uzanankadın politikaları ortaya konacak, Atatürk'ün dönem içinde takip ettiği politikalarınkritiği gözden geçirilecektir. İkinci kısımda, aynı döneme karşılık düşenmodernleşme hareketlerinin İran cephesi ortaya konarak, Şah odaklı olarak kadınadair takip edilen tutum ve politikalar masaya yatırılacaktır. Üçüncü kısımda ise, heriki ülke tarihçelerinde Atatürk ve Şah bağlamında kadın politikaları karşılaştırılmalıbir analize tabi tutulacaktır. Benzer politikaların farklı sonuçlar doğurmasınısağlayabilecek bir takım benzerlikler ve farklılıklar üzerinde ayrıntılı biçimdedurulacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis will deal with women policies pursued under modernization policies leadby Atatürk and Reza Shah, considering the significant political steps they?d taken inthe near history of Turkey and Iran, the two countries representing two differentidentities of the Middle East. The thesis will seek to understand why these policieshave held out different consequences despite the similarities in politicaldevelopments and parallel policies. For both countries, woman has been both amotivational factor and a symbol of modernization attempts on the one hand, and hastaken upon a catalytic role in facilitating social consent. The thesis has beenarranged to follow three main chapters in finding the answer to the original question.The first chapter will give an overview of women policies beginning from the finalperiod of the Ottoman Empire up to the history of the Republic including a critiqueof policies pursued by Atatürk. The next chapter will look into the Iranianmodernization movement corresponding to the same period and focusing on theperiod of Shah. Finally in the last chapter, women policies with regard to theapproaches of Atatürk and Shah will be put under a comparative analysis. Emphasiswill be laid on similarities and differences that have the potential of producingdifferent results in spite of similar policies. The will then be finalized in theconcluding section.