Free movement of persons in the Eu since the treaty of Maastricht
Maastricht Antlasması?ndan bu yana Avrupa Birliği?nde kişilerin serbest dolaşımı
- Tez No: 221309
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERDAL ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kisilerin serbest dolasımı, AB yurttaslıgı, Maastricht Antlasması, sçiler, Geçisdönemi, Polonya, Free movement of persons, EU Citizenship, Maastricht Treaty, Workers, Transitional period, Poland
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Avrupa Birligi, Uluslararası liskilerin önemli bir konusu olup, kisilerinserbest dolasım hakkı da AB içindeki en öncelikli konulardan biridir. Bu tezin temelamacı, özellikle, birlik vatandaslıgını düzenleyen ve kisilerin serbest dolasımınınkapsamını genisleten Maastricht Antlasması sonrası dönemde kisilerin serbestdolasımını incelemektir. Bu tez, Giris bölümünü takip eden dört bölümdenolusmaktadır. lk bölüm, Avrupa Birligi'nin tarihi arkaplanını ve 1992 tarihinekadar imzalanmıs antlasmaları incelemektedir. kinci bölüm, serbest dolasım hakkıçerçevesinde Maastricht, Amsterdam ve Nice antlasmaları üzerinde durmaktadır.Birlik vatandaslıgı kavramı da bu bölümde ele alınmaktadır. Üçüncü bölüm,`kisiler', `isçiler' ve `serbest dolasım' gibi kavramları tahlil etmektedir. kincilhukuk ve içtihat hukuku, bu bölümde üzerinde durulan konular arasında yeralmaktadır. Son bölüm, isçilerin serbest dolasımı kapsamında yeni üye ülkelereyönelik olarak AB'nin getirdigi geçici düzenlemeleri incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The European Union is a significant subject of international relations, andthe right of free movement for persons is one of the major topics in the EU. Themain purpose of this thesis is to examine the free movement of persons, especiallyafter the Treaty of Maastricht which introduced the union citizenship and extendedthe scope of free movement of persons. This thesis consists of four chaptersfollowing the Introduction. The first chapter briefly examines the historicalbackground of the EU and the treaties up to 1992. The second chapter focuses onthe treaties of Maastricht, Amsterdam and Nice in the context of freedom ofmovement. The union citizenship is also defined in this chapter. The third chapter isan analysis of the terms `persons?, `workers? and `free movement?. The secondarylegislation and case-law are among the subjects that are covered in this chapter. Thefinal chapter analyses the transitional arrangements for the new member states inrespect of free movement of workers.