The European Union's regional policy from 1989 up until 2004: The case of poland with specific reference to the pre-accession funds
Avrupa Birliği?nin 1989?dan 2004?e kadar olan bölgesel politikası: Katılım öncesi fonlara atıfla Polonya örneği
- Tez No: 221307
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERDAL ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birligi, Bölgesel Politika, Bölgesel Gelisim, Polonya, Katılım Öncesi Fonlar, European Union, Regional Policy, Regional Development, Poland, Pre-AccessionFunds
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Soguk Savas Sonrası, kapitalist Batı ve komünist Dogu arasındaki çatısma vedünyanın iki kutuplulugu sona erdi. Bu bir anlamda da rekabetin yerini isbirligininalacagı demekti. Avrupa kıtası Soguk Savas boyunca Berlin Duvarıyla ikiye ayrılmıs birhaldeydi ve Batı Avrupa, Dogu tarafının komünizm ihraç etmesinden çekinmisti. Busebeplerden ötürü Batı Avrupa komünizmin çökmesinden çok olumlu derecedeetkilenmisti. Komünizmin çökmesi Batı ve Dogu arasındaki engelleri kaldırdı. DoguAvrupalılar da Batı Avrupalılar gibi zengin ve onlar gibi demokrasi içinde yasamakistiyorlardı. Bu yüzden bu hedeflerini gerçeklestirmek için Avrupa Birligi'ne üye olmakistediler. &lk basta AB ülkeleri tam üyelige sıcak bakmasalar da daha sonra 1993'dekiKopenhag zirvesinde tam üyelige yesil ısık yakıldı ve 1997'deki Luxemburg zirvesiylede Polonya'nın da içinde bulundugu bazı Dogu Avrupa ülkelerinin tam üyeligeadaylıkları kabul edildi. Bundan sonra Polonya, AB müktesebatı ile uyum saglamakiçin kendi iç kanunlarında ve kurumlarında degisiklik yapmak zorunda kalacaktı.`Bölgesel Politika ve Yapısal Fonların Koordinasyonu' bu müktesebatın baslıklarındanbiriydi. Polonya, AB Bölgesel Politikasına uyum göstermede basarılı olmustur. Ayrıca,Polonya üyelik tarihi olan 2004 yılına kadar katılım öncesi fonlardan yararlanmıstır.
Özet (Çeviri)
After the Cold-War, the conflict between the capitalist West and communist Eastand the bi-polarity of the world came to the end. The competition would be replacedby co-operation among states. The Europe has been split into two by the Berlin Wallduring the cold-war. West Europe saw East Europe as a potential exporter ofcommunism. Therefore, the West was affected in a positive manner by the downfallof communism. The downfall of communism terminated obstacles preventing cooperationbetween West and East Europe. East European people wanted to be richand to have a democracy like their Western neighbours. The European Union wasseen by CEECs as an organization which would open the door to the wealth anddemocracy. Although the EU members preferred to form a limited relationship at thebeginning, in 1993, the Copenhagen Summit turned the full membership into arealistic option. In 1997 Luxembourg Summit, the EU accepted some CEECs includingPoland as candidates for the full membership. Poland had to do changes in herdomestic institutions and law for the adaptation into the acquis communautaire lawduring its candidacy period. Regional Policy and the Co-ordination of Structural Fundsis a part of the acquis communautaire. Poland succeeded adaptation to EU RegionalPolicy. The EU?s pre-accession funds supported Poland until 2004.