Mugla yöresi Alevi Türkmenlerinin halk edebiyatı ve folklor ürünleri üzerine bir araştırma
A study folk literature and folklore artifacts Alevi Turkmens who are lived around Muğla Turkey
  1. Tez No: 221331
  2. Yazar: ASLI BÜYÜKOKUTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Agaç-eri, Tahtacı, Alevi Türkmen, Alevilik, HalkEdebiyatı, Halk Bilimi, Agaç-eri, Tahtacı, Alevi Turkmen, Alevism, Folk literature, Folklore
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 537
Özet
Bu çalısmada, Mogol istilası sonucunda Türkistan'ın yasanmayacak bir durumagelmesi üzerine Anadolu'ya gelen, bu ülkede kendi iktisadi faaliyetlerine uygun yerlerbulamadıkları için ormanlık ve daglık yerlerde yurt tutmak zorunda kalan, agaç isçiligiile ugrastıkları için Agaç-eri adı verilen, Tahtacı olarak bilinen bir Türkmen boyununMugla bölgesinde bulunanları incelenmistir. Bu çalısma, bir saha arastırmasıdır.Degerlendirmeye baslamadan önce, Tahtacıların tarihlerini inceleyen, Tahtacı ve Agaçerikavramları üzerinde duran önemli çalısmalar ve Mugla yöresindeki AleviTürkmenlerin bulundukları cografya, idari yapı, ekonomik durum, egitim-ögretim elealındıgı gibi Alevi inancına mensup olan Tahtacıların inançlarına dair temel kavramlarda sözlü ve yazılı kaynaklardan hareketle açıklanmıstır. Çalısmanın esas bölümünüolusturan, sahada derlemeler yoluyla elde edilmis, Alevi Türkmenlere dair halkedebiyatı ve halk bilimi malzemeleri de çesitli sekillerde incelenmistir.Bu çalısma, Tahtacı olarak bilinen, Mugla yöresindeki Alevi Türkmenlerin halkedebiyatı ve halk bilimi malzemelerini ele alan bir alan arastırmasıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, a Turkmen tribe who is called ? Tahtacı ? and lived around Mugla /Turkey is examined. These people had to migrate from Turkistan to Anatolia because ofMongolians. In Anatolia, they couldn?t find a suitable place for their economicsactivities so they settled down near forests and mountains. And so wood became theirmain job. Thus, they were called Agaç-eri or Tahtacı. The study is a field investigation.In this research, fist the history of Tahtacı tribe is examined from written and oralresources. The meaning of Tahtacı and Agaç-eri, the geographical, educational andeconomical situation of this tribe and the basic concepts of their faith that is Alevism arestudied.The main part of this study is constructed by interviews with local people, folkliterature and folklore artifacts Alevi Turkmen is also examined in several ways.