Cahit Külebi ve Yavuz Bülent Bâkiler'in şiirlerinde Anadolu ve Anadolu insanı
Anatolia and Anatolian people in the Cahit Külebi and Yavuz Bülent Bakiler?s poems
- Tez No: 221332
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİM ÇONOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Anadolu, Cahit Külebi, Yavuz Bülent Bâkiler, Anatolia, Cahit Kulebi, Yavuz Bulent Bakiler
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalısmada, Cahit Külebi ve Yavuz Bülent Bâkiler'in siirlerini besleyen önemlikaynaklardan biri olan Anadolu teması üzerinde durulmus, Külebi ve Bâkiler'in siirlerindenhareket edilerek, Anadolu hakkında birtakım degerlendirmelerde bulunulmustur. Sözkonusu degerlendirmeler ele alınan metinlere baglıdır.Bu çalısmanın temel konusu Anadolu'nun Cahit Külebi ve Yavuz Bülent Bâkiler'insiirlerine yansıyan görünümleridir. Diger taraftan aynı temanın iki sairin siirlerine nesekilde yansıdıgı da karsılastırmalı olarak ele alınmıstır. Siirlerde, Anadolu temasının genelolarak samimiyetin muhafaza edildigi manevî bir deger olarak yansıtıldıgı görülmektedir.Buna karsılık, Külebi ve Bâkiler'in Anadolu'dan ayrıldıktan sonra bir daha orayadönmemeleri çeliskili bir durumdur. Bu durumda Anadolu'yu yalnızca hayalde kalangörünümleriyle hatırlamak, sairlerin Anadolu'ya romantik bir bakıs açısıyla yaklasmalarınasebep olmustur. Bu nedenle de Anadolu'nun olumsuz hayat sartlarından kurtulusukonusunda çözüm üretmektense, kendilerine ait bir Anadolu düsüncesini dile getirdiklerigörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the theme of Anatolia as an important source which feeds the poemsof Cahit Kulebi and Yavuz Bulent Bakiler is stated and by following the poems of Kulebiand Bakiler, some evaluation are arrived about Anatolia. The mentioned evaluations aredepend on the texts which are studied.The basic subject of this study is Anatolia with the views that reflect to Cahit Kulebiand Yavuz Bulent Bakiler?s poems. On the other hand, how the same theme is reflected tothe poems of two different poet is hold comparetively. In the poems as general the theme ofAnatolia is reflected as a moral value in which sincerity is preserved is seen. On thecontarary, it is a contrudictory situation that Kulebi and Bakiler never returned to Anatoliaafter had left there. In that respect, to remember Anatolia as a some kind of memory in theminds makes the poets approach Anatolia with a romantic point of views. For this reason,instead of producing solutions about getting rid of the negative conditions of live, it isviewed that they prefer to mention about a thought of Anatolia which belongs tothemselves.