Anadolu öğretmen lisesine devam eden öğrencileri öğretmenlik mesleğine yönelten etkenler
The factors which direct the attending students at Anatolian teacher high school to be a teacher
- Tez No: 221330
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİLAL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Öğretmen Lisesi, Öğretmenlik Mesleği, Anatolian Teacher High School and Teaching Profession v
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Araştırmanın amacı, Anadolu Öğretmen Liselerine devam eden öğrencileri öğretmenlik mesleğine yönelten etkenleri belirlemektir. Bu araştırmada A.Ö.L öğrencilerini öğretmenlik mesleğine yönelten etkenlerin neler olduğunun bilinmesi önem taşımaktadır. Bu sebeple bu araştırmada Anadolu Öğretmen Lisesine devam eden öğrencileri öğretmenlik mesleğine yönelten etkenlerin neler olduğu araştırma konusu olarak belirlenmiştir. Araştırmada veriler anket aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma evrenini 2004-2005 öğretim yılında İzmir Anadolu Öğretmen Lisesi ve Balıkesir Savaştepe Anadolu Öğretmen Lisesi hazırlık ve 11. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Ankete katılan Hazırlık öğrencileri sayısı 179, 11.sınıf öğrenci sayısı 105'tir. Elde elden bilgilerin analizinde SPSS for Windows paket programından yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; öğrenciler A.Ö.L' yi büyük oranda kendi istekleri ile tercih ettiklerini düşünmektedirler. Kız ve erkek öğrenciler öğretmenlik mesleğinin kişilik özellikleri ile uyum göstermesinin önemli olduğuna, öğretmenlik mesleğinin insanlara yardım edecek bir meslek olduğu görüşüne katıldıklarını belirtmişlerdir. Kız ve erkek öğrenciler öğretmenlik mesleğinin iş bulma garantisinin olduğuna katıldıklarını ifade etmişlerdir. Hazırlık ve 11.sınıf öğrencileri öğretmenlik mesleğinin parasal getirisinin düşük olduğunu, ekonomik açıdan yeterli düzeyde olmadığı görüşünü belirtmişlerdir. Aynı görüşle ilgili cinsiyet açısından anlamlı farklılık bulunmamaktadır. A.Ö.L `nin öğrencilere sosyal ve kültürel açıdan uygun fırsatlar sunulduğuna çok az katıldıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The problem of the research is, the factors which lead the students attending to anatolian teacher high schools to become a teacher. In the research, it is important to be known which factors direct the students to teach in the future. For this reason, the research subject is determined as what kind of factors the students who are attending the school to become a teacher. In this research the datas are collected lead by using method Izmir Anatolian Teacher High School and Balıkesir Savaştepe Anatolian Teacher High School in 2004-2005 term constitute the matter of the research. The number of the preparatory students who participate in the opinion poll is 179, the number of 11st class students are 105. For the interpretation of the datas collected, the frequency and the results of percentage were used. According to the result of the research, the students think that they prefer Anatolian Teacher High Schools willingly. Both female and male students agree that the harmony of their caharacteristics and teaching is important and agree on the general idea that teaching is an occupation which helps people. Also they agree that teaching profession almost have guarantee in finding jobs in their career field. Prep and eleventh grade students express their idea that the income of teaching profession is low and not sufficient enogh to depend on. There is no significant discrepeancy between female and male students opinions.They also stated that they do not believe Anatolian Teacher High Schools provide enough social and cultural oppurtunities