Şurâ-yı Ümmet gazetesinin (170-220) ve (140-1/140-122) sayılarının sistematik indeksi-incelemesi- seçilmiş yazıların çevirisi
Systematic index,study and translation of 170-220 and 140-1-122 of newspaper Şura-yı Ümmet
  1. Tez No: 221337
  2. Yazar: İSMAİL BEDİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şurâ-yı Ümmet, Gazete, İttihat ve Terakki, Osmanlı'da Basın, Jön Türk
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 790
Özet
Bu tezde 1902-1910 yıllarında yayınlanan Şurâ-yı Ümmet gazetesinin 192-220 ve 140-1/140-122 sayıları incelenmiştir.Tezin birinci bölümünde, gazeteciliğin Türkiye'deki tarihi gelişimiyle birlikte Şurâ-yı Ümmet'in bu tarih içindeki yerinden, şekil ve muhteva özelliklerinden, son olarak da yazar kadrosundan bahsettik. Şurâ-yı Ümmet`le ilgili bilgilere ulaşmada kolaylık sağlayacağını düşündüğümüz iki tabloya da yine bu bölümde yer verdik.İkinci bölümde;“Yazar Adlarına Göre Fihrist”te gazetedeki tüm yazıları yazarlarının isimleri altında gruplandırdık. Bunu yaparken yazarları alfabetik sırayla yerleştirdik. Yazarı belli olmayan yazıları ise fihristin sonundaki“İmzasız”bölümünde gösterdik.“Konulara Göre Fihrist”adını taşıyan üçüncü bölümde listelediğimiz yazıları, ilintili olduğu her bir konu başlığının altında gösterdik.Çalışmamızın dördünce bölümünde ise Şurâ-yı Ümmet'ten seçtiğimiz yazıların transkripsiyonlarına yer verdik. Özellikle edebiyatla ilgili yazıları tercih ettiğimiz bu bölümdeki yazıları sıralarken, konulara göre düzenlediğimiz fihristin sırasına riayet ettik.Tezin son bölümünü ise çalışmamız esnasında faydalandığımız kaynakları gösteren ayrıntılı bir bibliyografyaya ayırdık.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Şurâ-yı Ümmet newspapers, which are published in 1902-1910, of which volumes are 192-220 ve 140-1/140-122 , are examined. In the first part of our thesis, we studied the historical evolution of journalism, the place and role of Şurâ-yı Ümmet in this process, form and content properties of it and finally its contributers, In the first part of the thesis we included two tables, to help people get information about Şurâ-yı Ümmet.In the second part, entitled as“Index of Contributors”we classified all the articles under the names of the contributors. We arranged the names of the contributors alphabetically. The anonymous articles were classified as“unsigned”and put at the end of the index.In the third part, entitled as“Index of Subject Matters”, we classified the articles under the name of topics.In the fourth part ve included the transcriptions of the articles we chose. We preferred articles about literature and we arranged the articles according to the index of subject matters.In the last part we prepared a detailed bibliography showing the resources which we used while preparing the thesis.Key Words :Şurâ-yı Ümmet, Newspaper, İttihat ve Terakki, Press in Ottoman , jön Turks