Yıllık ücretli izin
Annual leave
- Tez No: 221411
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER EKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İş Hukuku, Yıllık Ücretli İzin, Bekleme Süresi, Uluslararası Sözleşmeler, İş Sözleşmesi, Labour Law, Paid Annual Leave, Waiting Periods, International Agreements, Employment Agreement
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Yıllık ücretli izin müessesesinin ortaya çıkması ve farklı ölçütlerle dahi olsa geniş bir uygulama alanı bulması tarihsel bir sürecin yaşanmasını gerektirmiştir.Yaşanan tarihi süreç sonucunda, çalışan insanın dinlenme gereksiniminin karşılanması olgusunun tartışılmaz bir sosyal hak olduğu ve dinlenme hakkını kullanan çalışanın bedensel ve ruhsal yorgunluğunu gidererek sağlıklı bir birey ve dinlenmiş bir çalışan olarak işine dönmesinin yıllık ücretli izin müessesesini sadece çalışanın bir sosyal hakkı olmaktan çıkardığı, müesseseyi aynı zamanda işverenin ekonomik çıkarlarını koruyan ve toplum sağlığına ve ulusal ekonomiye ciddi ölçüde katkı sağlayan bir duruma getirdiği ortaya çıkmıştır.Bu bağlamda tezin ilk bölümünde yıllık ücretli iznin amacı açıklandıktan sonra konuya ilişkin uluslararası belgeler ve sözleşmeler üzerinde ayrıntılı olarak durulmuştur.Tezin ikinci bölümünde yıllık ücretli izne hangi koşullarda hak kazanabileceği 4857 sayılı İş Kanunu, Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu çerçevesinde değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bu bölümde ayrıca yıllık ücretli izin süreleri ile iznin uygulanmasına ilişkin temel ilkeler ve izin ücreti üzerinde durulmuştur.Tezin son bölümünde ise yıllık izin ücretinde zamanaşımı ile yıllık ücretli izin sırasında başka işte çalışma yasağı ve uygulanacak faiz hususlarına değinilmiş ve ardından yıllık ücretli izin hakkına aykırı davranmanın yaptırımı ile yıllık ücretli izne ilişkin olarak açılacak davaların özellikleri incelenerek tez sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The commencement of the paid annual leave applications and, even with different criteria, wide range application of such institution necessitates a historical process.As a result of such historical process, it has been emerged that meeting the resting need of the employees is an unquestionable social right and the employee?s returning to work as a healthy individual and a relaxed employee after overcoming his physical and psychological exhaustion by using his resting right takes out the paid annual leave from being only a social right of the employee, meeting the resting need of the employees respects the firm and the employer?s economical interests at the same time and seriously assists the public health and and national economy.In this context following the explanation of the aim of the paid annual leave under the first part of the tesis, the relevant international agreements and regulations has been deliberated.The entitlement conditions for the paid annual leave has been evaluated within the framework of the Labour Law No: 4857, Press Labour Law and Maritime Labour Law at the second part of the tesis. Furthermore, the paid annual leave periods, basic principles regarding the application of the leaves and the leave fees has been assesed under this part.The time limitation regarding the paid annual leave, prohibition to work for another employer at the time of the paid annual leave and the applicable interest rates has been discussed at the last part of the tesis and the tesis has been finalized by examining the sanctions in case of actions against the regulations regarding the paid annual leave and the features of the lawsuits which will be filed regarding the paid annual leave.