Yıllık ücretli izin
Annual paid leave
  1. Tez No: 261171
  2. Yazar: ÖZLEM ULUSOY TUNCAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. BİNNUR TULUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yıllık Ücretli İzin, İşçiler, İşveren, İş Sözleşmesi, Annual paid Leave, Employees, Employer
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışmamızda, işçilerin bedensel ve ruhsal sağlığının korunması açısından çok büyük bir öneme sahip olan yıllık ücretli izin hakkının, en yüksek standartlarda işçilere nasıl sağlanacağı açıklanmıştır. Aynı doğrultuda söz konusu haktan vazgeçilemeyeceği ve bu hakkın kullanımı sırasında sadece dinlenmenin esas olduğu hususları önemle vurgulanmıştır. Dinlenen işçiden daha yüksek verim elde edilebileceği mantığından hareketle ülke ekonomisinin gelişimine büyük katkısı olan yıllık ücretli izin hakkı, tarihsel süreç içerisinde birçok aşamadan geçerek günümüzdeki yerini almıştır. Söz konusu aşamaların nasıl gerçekleştiği büyük ölçüde anlatılmış olup, mevcut düzenlemeler içerisindeki eksiklikler de belirlenmek suretiyle çözüm yolları aranmıştır. Bu çözüm yolları aranırken İş Kanunu, Deniz İş Kanunu ve Basın İş Kanunu arasındaki farklılıklar ortaya konularak uluslararası belgeler de dikkate alınmak suretiyle olması gerekenlere ulaşılmıştır.Buradan hareketle çalışmamızın birinci bölümünde, yıllık ücretli izin hakkının amacı belirlenip açıklandıktan sonra, hukuki niteliği ve emrediciliği üzerinde durulmuştur. Bunların yanında anılan hakkın, geçirmiş olduğu tarihi süreç incelenerek, ulusal ve uluslararası kaynaklar detaylı olarak anlatılmıştır.Çalışmamızın ikinci bölümünde ise, yıllık ücretli izne hak kazanmanın koşulları, söz konusu hakkın kullanımı ve yıllık izin ücreti ayrıntılarıyla ele alındıktan sonra, iş hukukuna tabi işçi ve işverenler arasındaki uyuşmazlıkların çözüm yolları açıklanarak çalışmamız sona erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The procurement of the right of annual paid leave which is of great importance for the physical and mental protection of the labourers, in the highest quality standards has been explained in this study. In the same direction, the facts that the mentioned right can not be waived and only the resting is the basis during the utilization of this right; have been underlined. The annual paid leave which makes a great contribution to the state economy due to the fact that the labourers who have rested are provided to be more efficient, have undergone many stages during the history and took its current situation. The mentioned stages have been explained in general and solution ways have been searched by defining the insufficiencies within the existing regulations. While these solution ways are being searched, the differences between the Labour Code, Sea Labour Code and Press Labour Code have been put forward and the required facts have been reached by also considering the international documents.In this respect; the aim of the annual paid leave right has been defined and explained and its legal quality and imperativeness have been underlined in the first section. In addition to this; the historical stages of the right have been observed and the national and international sources have been explained in detail.The provisions for having the right of annual paid leave, the utilization of the mentioned right and annual leave payment have been underlined in detail in the second section and the study was finalized by explaining the solutions for settling the conflicts between the employers and the employees which are subject to the Labour Code.