Sermaye hareketlerinin serbestleşmesi, finansal krizler ve Türkiye
Globalization of the capital movements, financial crises and Turkey
- Tez No: 221825
- Danışmanlar: PROF. DR. F. NURAY ALTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, finansal krizler, sermaye hareketleri, Türkiye'de yaşanan krizler, Globalization, financial crises, capitol movements, crises in Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansal Piyasalar ve Yatırım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, küreselleşme sürecinde sermaye hareketleri, kriz kavramı ve Türkiye'de yaşanan krizlerin incelenmesidir. Bu çerçevede yapılan çalışmanın birinci bölümünde, küreselleşme, küreselleşme ve sermaye hareketleri, sermaye hareketlerinin tarihi gelişimi ve sıcak para kavramı hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, ilk bölümde genel hatlarıyla açıklanana sermaye hareketlerinin gelişmekte olan ülkelere yönelmesinin nedenleri, yöneldikleri ülkedeki etkileri, kriz kavramı, türleri ve modelleri açıklanmış, küresel krizlere değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise, Türkiye'de sermaye hareketlerinin liberalleşmesi süreci, yaşanan krizler ve sermaye hareketleri, Türkiye'de yabancı sermaye kavramı hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to explain the capitol movement during the globalization, crise concept and observation of the crisis. In the first chapter of this study, globalization, comparison of globalization and capitol movement, historic development of the capitol movement and hot Money are explained. In the second chapter, reasons of capitol movements, affect of the movemets , crises species, crises models and global crises are evaluated. In the third chapter, the information is given about the globalization process in Turkey, crises duruing the process and finally; the concept of the capitol movements in Turkey is clarified.