Merkez Bankasının finansal mimarideki rolü ve türkiye
The role of central bank in financial architecture and Turkey
- Tez No: 239094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKTÜĞ CENK AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Merkez Bankacılığı, Finansal Krizler, Finansal Mimari, Uluslararası Finansal Mimari, Türkiye, Central Banking, Financial Crisises, Financial Architecture, International Financial Architecture, Turkey
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
1980'lerden itibaren sermaye hareketlerinin serbestleşmesi, iletişim teknolojilerinin ilerleme göstermesi, çöken sabit kur rejiminin ardından kur riskinden korunmak için türev ürünlere başvurulması gibi gelişmelerle dünya ekonomik sistemi içinde finansal işlemlerin payının artması sonucunda, ülke ekonomilerinde de finansal işlemlerin bireysel bazda yaygınlığı ve tüm ekonomi içindeki payı artmıştır.Finansal piyasaların uluslararası düzeyde bütünleşmesi, ulusal ekonomilerde ortaya çıkan krizlerin finansal piyasalar aracılığıyla global düzeyde etkide bulunmasını beraberinde getirmiştir. Finansal piyasalarda istikrar sağlanması dünya ekonomisinin işleyişi açısından da önemli olup Merkez Bankaları krizleri önlemeye yönelik bir dizi çalışmalar yapmışlardır. Böylece yeni ekonomik düzende finansal mimarinin ilk temelleri atılmıştır.Çalışmada Merkez Bankasının finansal mimarideki rolü ve Türkiye konusu üzerinde incelemelerde bulunulmuştur. Bu bağlamda Merkez Bankacılığı, finansal mimarinin ortaya çıkışını sağlayan finansal krizler ve uluslararası finansal mimari konularına değinilerek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 2008 küresel krizinde uyguladığı finansal mimari politikalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the increasing share of financial operations in world economical system within the developments such as liberalisation of capital movements since 1980?s, development of communication technologies, turning to derivative products for protecting from currency risk after the collapsing fixed exchange rate regime, the individual penetration and share in whole economy of financial operations has increased in country economies, too.Integration of financial markets in an international level has brought out the crisises that take place in national economies affecting in a global way by financial markets. Providing stability in financial markets is important for functioning of the world economy and Central Banks have done a series of studies to prevent the crisises. By this way, first fundaments of financial architecture have been built in new economical regulation.Analysises about the role of Central Bank in financial architecture and Turkey were made in this study. In this context, by mentioning about Central Banking, financial crisises which make financial architecture happen and international financial architecture, the financial architecture politicies which Turkish Republic Central Bank implemented in 2008 global crisis were written down.