Inflation targeting as a cure and the case of Turkey
Enflasyon hedeflemesi ve Türkiye örneği
  1. Tez No: 221910
  2. Yazar: MEHMET AKİF MOROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSU İNSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para Politikası, Enflasyon Hedeflemesi, Vektör Otoregresif Model, Hata Düzeltme Modeli, Türkiye, Monetary Policy, Inflation Targeting, VAR Model, VEC Model, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Son yirmi yıllık süreçte enflasyon hedeflemesi birçok ülkenin merkez bankası tarafından para politikası olarak kabul edilmistir. Gelismis ve gelismekte olan ülke merkez bankalarının ulastıgı basarılı sonuçları takiben Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 2002 yılında enflasyon hedeflemesi uygulamasına baslamıstır. Bu çalısma enflasyon hedeflemesinin önkosullarını Türkiye açısından sınayarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın söz konusu politikadaki basarı sansını sınamayı amaçlamıstır. Çalısmanın ampirik kısmında VAR ve VEC modelleri kullanılarak para politikası araçları ile enflasyon oranı arasındaki iliski incelenmistir. Sonuç olarak Türkiye'nin yüksek borç düzeyinin enflasyon düzeyinin temel para politikası aracı olan kısa vadeli faiz oranları ile kontrol altında tutulmasının önünde bir engel olarak durdugu ortaya çıkartılmıstır.
Özet (Çeviri)
Inflation targeting has been accepted as the monetary policy by several central banks in the last two decades. Following the successful results of several developed and developing countries, Turkey has launched its inflation targeting history in 2002. This study attempts to examine the success chance of Turkey in inflation targeting policy, by analyzing the preconditions of the policy for the case of Turkey. In the empirical side, this work employs the VAR and VEC models to investigate the relation between the monetary policy instruments and the inflation rate. The results of these models suggest that the high debt level of Turkey is a problem in the practical side of the inflation targeting as it prevents the central bank to control the inflation via its main policy instrument short term interest rates.