Bir para politikası rejimi olarak enflasyon hedeflemesi ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Inflation targeting as a monetary policy regime and its applicability in Turkey
- Tez No: 349487
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: 24 Ocak Kararları, 21 Şubat Krizi, örtük enflasyon hedeflemesi, açık enflasyon hedeflemesi.1, Decisions of 24 January, crisis of 21 February, the implicit inflation targeting, the explicit inflation targeting
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
24 Ocak 1980 Kararları ile liberalleşme sürecine giren Türk ekonomisi 1990'lı yıllardan itibaren dışa açıklığın yarattığı etkilerin de tetikleyici bir faktör olduğu krizler yaşamaya başlamıştır. 1970'lerden beri kronik bir sorun olarak devam eden enflasyon sorunu bu dönemde çok hızlı iniş çıkışlar göstermeye başlamış bunun yanında iyice dışa açık bir ekonomi haline gelmiş olan Türk ekonomisi maliyeti gittikçe artan bir enflasyon sorunu ve buna bağlı olarak daha da şiddetlenen döviz krizleri yaşamaya başlamıştır. 2000'li yıllara 21 Şubat Ekonomik Krizi ile giren Türk ekonomisinde bu dönemden itibaren enflasyonun kontrol edilmesi çabaları artmaya başlamış ve bu yönde kurumsal düzenlemeler yapılmaya başlanmıştır. Başlangıçta örtük enflasyon hedeflemesi stratejisi ile sorun çözülmeye çalışılırken elde edilen başarıların sağladığı güvenle 2006 yılından itibaren açık enflasyon hedeflemesi rejimine geçilmiştir. Ancak para otoriteleri açık enflasyon hedeflemesinde örtük enflasyonda elde edilen başarıyı elde edemezken başarısızlığın temel nedenleri olarak özellikle petrol, emtia ve gıda fiyatları öne çıkmış, 2008 yılından sonra küresel ekonomik krizin daha da derinleşmesiyle gerçekleşen enflasyon, hedeflenen enflasyonun iki katını aşmaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
Since 1990s The Turkish economy entered a period of liberalization with the decisions taken in 24 January 1980, has started to experience crisis? that were caused by the impact of openness to outer world.. the ongoing inflation problem that had been a chronic problem since 1970s started to show very rapid ups and downs in this period, beside that the Turkish Economy which was quite open to outer world begun to experience an inflation problem with an increasing cost and also freshening currency crisis depending on this inflation problem. Turkish Economy entered to 2000s with the economical crisis of 21 February. Efforts to control the inflation begun to increase in this period and institutional arrangements were done to be successful. At first the problem was tried to be solved by the implicit inflation targeting. With the confidence got from the success in this attempt, in 2006 the polity of explicit inflation targeting was put in use. Unlike the success in implicit inflation targeting, the monetary authorities couldn?t obtain the same success in explicit inflation targeting. Particularly oil, commodity and food prices were the main reasons of this failure. After the 2008 global economic crisis that got deeper, has begun to exceed the real inflation affected by the target inflation rate twice.