Doğal kompozit malzemelerin otomotiv sanayinde kullanılması
Uses of natural composite materials in automotive industry
- Tez No: 221927
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. F. BÜLENT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal lif, Kompozit, Doğal kompozit, Natural fiber, Composite, Natural Composites
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Günümüzde otomotiv sektöründe doğal lif destekli plastik bazlı kompozitlerin kullanımı hızla artmaktadır. Doğal lifler çevre dostu, fiyat avantajı, geri dönüşüm kolaylığı ve daha hafif olması nedeniyle yapay liflere ciddi bir alternatif malzeme olmuşlardır. Bugünkü teknoloji araç başına ortalama 15 kg doğal lif kullanılabilmektedir ve sadece otomotiv sektöründe yılda 870.000 ton doğal life ihtiyaç duyulduğu bir gerçektir. Bölgemizdeki yetişen doğal bitki atıklardan lif elde edilerek sanayide kullanımı, hem darboğazda olan çiftçiye ek bir gelir getirecek, hem de çevre kirliliği yaratan atıklar değerlendirilmiş olacaktır. Bu düşünceyle bölgemizdeki doğal artıklarından, mekanik yolla elde edilen lifler polyester resin içerisinde paketlenmiş ve elde edilen parçalardan çekme ve darbe numuneleri kesilerek teste tabi tutulmuştur. Elde edilen mukavemet değerleri grafikler halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Now days, uses of natural fiber reinforced plastic composites are rapidly grow in automotive industry. Natural fibers are real alternatives of synthetic fibers because of environmental performance, low cost, recycle ability and lightweight. Today technology can use 15 kilos of natural fibers every vehicle and in fact only automotive industry needs to use 870.000 tons of natural fiber per year. Uses of natural fibers from the plant wastes that grown our region for industry helps agricultural economy and recycles environmental waste. Belong this opinion, we use mechanical methods to get fibers from regional natural plant wastes and packaged with polyester resin for testing samples tensile strength test and impact strength test. Results of the strength graphics were given.