Preparation, characterization of poly(N-vinylpyrrolidone-co-methacrylic acid) hydrogels and investigation of their adsorption properties
Poli (N-vinilpirolidon-ko-metakrilik asit) hidrojellerinin hazırlanması, karakterizasyonu ve adsorpsiyon özelliklerinin incelenmesi
- Tez No: 155448
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ŞOLPAN ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poli(N-vinilpirolidon-ko-metakrilik asit), N-vinilpirolidon, metakrilik asit), kopolimerleşme, poly(N-vinylpyrrolidone-co-methacrylic acid), N-vinylpyrrolidone, methacrylic acid, copolymerization
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Poli(N-vinilpirolidon-ko-metakrilik asit) hidrojellerinin hazırlanması, karakterizasyonu ve adsorpsiyon özelliklerinin incelenmesi. Zeynep Kölge ÖZET Bu çalışmada, N-vinilpirolidon (VP)/metakrilik asit (MAA) kopolimerleri metakrilik asit bileşimi %5,10,15 olan üç farklı mol yüzdesinde hazırlanmıştır. MAA ve VP monomer karışımları ^Co-gama kaynağında farklı dozlarda ışınlanarak hazırlanmıştır ve % dönüşümler gravimetrik olarak tayin edilmiştir. Monomerlerin hidrojellere dönüşümü 3.4 kGy de ~%80 dür. Poli(N- vinilpirolidon-ko-metakrilik asit) P(VP/MAA) hidrojelleri sulu çözeltilerinden, Safranin-O, Metilen Mavisi, Metil Viyole gibi bazı boyaların adsorpsiyonu için kullanılmıştır. Bu boyalar tekstil boyası olarak kullanılmaktadır. Bu hidrojeller pH 4.0, 7.0, 9.0 olan distile suda ve sulu boyar maddelerin çözeltilerinde şişirildi ve %5 metakrilik asit içeren P(VP/MAA) hidrojeli pH 9.0'da suda ve boya çözeltilerinde maksimum şişme Safranin-0>Metilen Mavisi> Metil Viyole sırasında artış gösterdi. Hidrojele suyun ve sulu boyar maddelerin difüzyonunun non- Fickian karakterde olduğu bulunmuştur. Difüzyon katsayıları P(VP/MAA)'e su ve sulu boyar maddelerin çözeltisi için hesaplandı. P(VP/MAA) hidrojellerinin başlangıç şişme hızları pH ve hidrojeldeki MAA miktarının artmasıyla artmaktadır. P(VP/MAA)'in şişme kinetiğinin ikinci derece olduğu saptanmıştır. PMAA, PVP ve P(VP/MAA) hidrojelinin termal davranışı termal analiz yöntemleriyle incelendi. P(VP/MAA) hidrojeli yeni termal özellikler kazandı ve P(VP/MAA) hidrojelinin maksimum ağırlık kaybı sıcaklığı ve yarı ömür sıcaklığı tayin edildi. Adsorpsiyon çalışmalarında, pH, sulu boyar maddelerin çözeltisinin derişimi ve hidrojelin bileşiminin adsorpsiyona etkisi incelenmiştir. pH, sulu boyar maddelerin çözeltisinin derişimi ve hidrojeldeki MAA miktarı arttığında adsorpsiyon artmaktadır. 111Adsorpsiyon çalışmalarından, Katyonik boyaların, P(VP/MAA) hidrojeline adsorpsiyon kapasitelerinde fazla bir değişme olmaksızın tekrar adsorplanıp desorplanabildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Preparation, characterization of poly(N-vinylpyrrolidone-co-methacrylic acid) hydrogels and investigation of their adsorption properties. Zeynep Kölge ABSTRACT In this study, N-vinylpyrrolidone(VP)/methacrylic acid (MAA) copolymers have been prepared at three different mole percents which the methacrylic acid composition around 5,10,15%. MAA and VP monomer mixtures have been irradiated in 60Co-y source at different irradiation doses and percent conversions have been determined gravimetrically. -80% conversion of monomers into hydrogels were performed at 3,4 kGy irradiation dose. Poly(N-vinylpyrrolidone-co-methacrylic acid) P(VP/MAA) hydrogels have been used for the adsorption of some dyes such as Safranine-O, Methylene Blue, and Methyl Violet from aqueous solutions. These dyes have been used as the textile dyes. These hydrogels were swollen in distilled water and in aqueous solutions of dyes at pH 4.0, 7.0, and 9.0. P(VP/MAA) hydrogel which contains 5% methacrylic acid showed the maximum % swelling at pH 9.0 in water and swelling increased in the order of Safranine-0>MethyleneBlue>Methyl Violet. Diffusion of water and aqueous solution of dyes within hydrogels was found to be of non-Fickian character. Diffusion coefficients of water and aqueous solution of dye in P(VP/MAA) hydrogels were calculated. Initial swelling rates of P(VP/MAA) hydrogels increased with increasing pH and MAA content in hydrogels. Swelling kinetics of P(VP/MAA) hydrogels was found to be second order. Thermal behaviour of PMAA, PVP and P(VP/MAA) hydrogel were investigated by thermal analysis. P(VP/MAA) hydrogel gained new thermal properties and the temperature for maximum weight loss and temperature for half-life of P(VP/MAA) hydrogel were determined.In the dye adsorption experiments, the effects of pH, concentration of aqueous solution of dye and the composition of hydrogels on adsorption process were investigated. When the pH and concentration of aqueous solutions of dyes and the MAA content in hydrogels increased, the adsorption increased. From the adsorption studies, the cationic dyes could be repeatedly adsorbed and desorbed with P(VP/MAA) hydrogel without significant loss in their adsorption capacity.