Çimento fabrikası elektrofiltre geri dönüş tozu ile boyarmadde adsorpsiyonu
Adsorption of dye onto cement industry electro-filter recycle powder
  1. Tez No: 221933
  2. Yazar: İSMAİL NALBANT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALİL KUMBUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, boyarmadde, adsorbent, elektro filtre geri dönüş tozu, Adsorption, dye, adsorbent, electro-filter return powder
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada çimento fabrikası elektrofiltre geri dönüş tozu ile boyarmadde adsorpsiyonu çalışılmıştır. Çalışmada adsorbent olarak kullanılan çimento fabrikası elektrofiltre geri dönüş tozu'nun özgül yüzey alanı 1,92m2/g ve ortalama tane boyutu 6,965?m'dir. Adsorpsiyon deneylerinde iki farklı bazik boyarmaddenin (Setacryl Black ve Astrozom Blue FGRL) adsorpsiyonu çalışılmış ve adsorpsiyonun hangi tip izoterme uygun olduğu araştırılmıştır. Adsorpsiyona; sıcaklık, pH, adsorbent dozu ve temas süresinin etkisi incelenmiştir. Her iki boyarmaddenin adsorpsiyon kapsitesinin sıcaklıkla arttığı, pH 4,5-9,5 aralığında her iki boyarmadde için adsorpsiyon kapasitesinin değişmediği saptanmıştır. Artan adsorbent dozlarında adsorplanan boyarmadde miktarı artarken birin adsorbent miktarı başına adsorplanan boyarmadde miktarının azaldığı tespit edilmiştir. Adsorbentin oda sıcaklığında maksimum boyarmadde adsorplama kapasitesinin Astrozom Blue FGRL için 73,53mg/g, Setacryl Black için 54,65mg/g olduğu bulunmuştur. Çimento fabrikası elektro filtre geri dönüş tozunun özellikle yüksek sıcaklığa sahip tekstil endüstrisi atıksularından geniş bir pH aralığında boyarmadde giderimi için adsorbent olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the adsorption of dye onto the cement industry electro-filter recycle powder was studied. The cement industry electro-filter recycle powder, which use as an adsorbent for this study, has 1,92m2/g specific surface area and 6,965 ?m average particle size. In the adsorption experiments, the adsorptions of two different basic dyes (Setacryl Black and Astrozom Blue FGRL) onto adsorbent were investigated and the type of isotherm of the adsorption process was determined based on the experiment results. The effects of temperature, pH, adsorbent dosage and contact time on the adsorption were studied and following results were obtained: The adsorption of the both dyes were increased with the increasing temperature. No change was observed within the range of pH 4,5?9,5 in the adsorption of both dyes. Although percent of adsorption was increased with increasing adsorbent dosage, adsorbent capacity was decreased. The maximum adsorption capacity of the adsorbent in the room temperature was found 73,53 and 54,65mg/g for Astrozom Blue FGRL and Setacryl Black, respectively. As a result, the cement industry electro-filter return powder was found as a suitable adsorbent for dye removal from especially hot textile wastewaters within a wide range of pH.