3,4-dihidroizokinolinyum klorokromat ve 3,4- dihidroizokinolinyum florokromat sentezi ve yükseltgeme reaktifi olarak etkinliğinin arastırılması
Synthesis and research into effective of oxidation reagent of 3,4-dihydroisoquinolinium chlorochromate and 3,4-dihydroisoquinolinium fluorochromate
- Tez No: 221932
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Oksidasyon, Cr(VI), 4-dihidroizokinolin, alkoller, Oxidation, Cr(VI), 4-diydroisoquinoline, alcohols
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Organik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Organik kimyacıların son zamanlarda ilgisini çeken konulardan biriside yükseltgenme-indirgenme reaksiyonlarıdır. Bu reaksiyonlar için uygunyükseltgeyici ve indirgeyici maddelerin sentezi büyük önem tasımaktadır.Sentetik organik kimyada seçimli ve yüksek verimle yükseltgenmeindirgenme reaktifi sentez çalısmaları sürekli olarak devam etmektedir.Yükseltgenme-indirgenme reaksiyonlarında amaç, reaksiyon veriminiarttırmak, çözücüsüz ortamda reaksiyon ılımlı sartlar gelistirmek, seçicireaktiflerin sentezi gibi hedefleri içermektedir.Yapmıs oldugumuz çalısmada, dört yeni yükseltgeme reaktifisentezlenmis ve reaksiyon verimleri karsılastırılmıstır. lk olarak, 3,4-dihidroizokinolinyum klorokromat (DIQCC ), ikinci olarak 3,4-dihidroizokinolinyum trifloroasetatokromat (DIQFAC), üçüncü olarak 3,4-dihidroizokinolinyum florokromat (DIQFC) ve dördüncü olarak da 3,4-dihidroizokinolinyum trikloroasetatokromat (DIQCAC) reaktiflerisentezlenmistir. Sentezlenen reaktiflerin yapısı spektroskopik olarakaydınlatılmıstır. letkenlik, pH degerleri ve çözünürlük parametreleribelirlenmistir. Bu reaktifler, primer, sekonder, benzilik, ve steroidal alkollerikarbonil bilesiklerine, antrasen ve fenantren bilesiklerini kinonlara yüksekverimlerle ve ılımlı sartlarda yükseltgemektedirler.
Özet (Çeviri)
Oxidation-reduction reaction increasingly attracts the attention oforganic chemists in recent years. The synthesis of convenient oxidizing andreducer substances is very important for these reactions. In synthetic organicchemistry, selective and oxidation-reduction reagent synthesis studies withhigh efficiency continue permanently. The aim in oxidation-reductionreactions is to increase the efficiency of the reaction, to develop mildconditions in solvent-free environments, and the synthesis of the selectivereagents.In our study, four new oxidation reagents have been synthesized andreaction yields have been compared. Firstly 3,4-dihydroisoquinoliniumchlorochromate (DIQCC ), later 3,4-dihydroisoquinoliniumtrifluoroacetochromate (DIQFAC), later 3,4-dihydroisoquinoliniumfluorochromate (DIQFC) and then 3,4- dihydroisoquinoliniumtrichloroacetochromate (DIQCAC) reagents have been synthesized. Thestructure of synthesized reagents have been clarified as spectroscopically.Conductivity, pH values and solubility parameters have been determined.These reagents oxidize primary, secondary, benzylic, and steroidal alcohols tocarbonyl compounds, anthracane and phanthrene compounds to quinons withhigh efficiency and under mild conditions.